DOKUNMA !

Bizim nesilde dokunmak hatalı bir davranıştı. Züccaciye dükkânına girmiş bir filmişiz gibi yetiştirildik çoğumuz. Bu yüzden 1998 yılında henüz tuşlu masa telefonlarımız ile iletişim kurarken, Tissot T-Touch modeline biraz tereddütle bakmıştım. Kronograf saatlerde butonların öncelikle hangisine basılacağı, nasıl durdurulacağı ve sıfırlanacağı, biraz daha komplike olanlarda ikinci yerel saatin nasıl çalıştığını, alarmın nasıl devreye alınacağını biraz zor da olsa müşterilerimize anlattığımız zamanlardı.

Bir Basel Fuarı sırasında birden Tissot stand görevlisi bana dönerek; Tissot T-Touch saatin ekranına dokunmamı istedi. Biraz tereddüt ederek ve her hareketimin dikkatle izlendiğini fark ettiğim kalabalık stand alanında; elektronik ve komplike bir saat herhalde kullanması da çok zor olmalı diye düşündüğümü hatırlıyorum. Bu sırada stand görevlisi: “Çok basit! Tepeye (ayar koluna) basarak ekranı çalışır hale getirin, daha sonra istediğiniz fonksiyonun yazılı olduğu yerde saatin ekranına dokunun” dedi. Bu kadar da basit olamazdı. Dikkatli bir şekilde saatin tepesine bastım ve kadranda 6 rakamı hizasında yer alan “Compass” (Pusula) yazılı yere dokundum. Akrep ve yelkovan hareketlendi, düz ve tek bir ibre haline geldi. Uzun olan uç, yani yelkovanın hizası kuzey yönünü gösteriyordu. Hemen diğer fonksiyonlarını denemek istedim. “Altimetre” (Rakım-deniz seviyesinden yükseklik) yazılı yere dokununca dijital olarak ekranda yükseklik belirdi. Aynı şekilde, meteo (Barometre), termometre (Sıcaklık), kronograf ve alarm özellikleri de çalışmaktaydı. Akrep ve yelkovanın birleştiği kadranın ortasına dokununca tarihin gün, ay ve yıl olarak dijital ekranda belirdiğini, aynı yere tekrar dokunduğumda da analog olarak gözüken yerel saatin dijital olarak ekranda gözüktüğünü fark ettim. “Yok artık daha neler… Bu kadar fonksiyon böyle kullanışlı ve basit olarak bir araya getirilemez! “ diye düşünmüştüm.

Tissot_T-Touch_Expert_Solar_T091_420_47_051_01_GL-
Tissot’un o zamanki Türkiye distribütörü bu modeli çok iyi pazarladı. Sirkeci’deki mağazamızın önündeki küçük meydanda, bir pandomim sanatçısının, saatin büyük boy resmi üzerindeki fonksiyonları belirtilen yazılara dokunulduğunda kollarını ve vücudunu akrep ve yelkovan gibi hareket ettirerek saatin fonksiyonlarını anlatmasını dün gibi hatırlıyorum.

Yaklaşık 15 yıldan uzun bir süre geçti. Tissot T-Touch teknolojisini her geçen yıl yeniledi. Aksayan tarafları düzeltti. Su geçirmezlik özelliğini arttırdı ve Azimut, uyku modu, günlük haftalık alarm, iki ayrı yerel saat, regata fonksiyonu gibi yeni fonksiyonlar ilave etti.  Böylece T- Touch, saat mağazalarında vitrinlerin vazgeçilmez ve en çok talep gören ürünü olma özelliğini korudu.

Tissot_T_Touch_Lady_Solar-

T-Touch Expert Solar kadın modeli

Peki, 2014’teki yeniliği nedir diye sorarsanız: Artık hepimizin kullandığı, genellikle her gün şarj etmemiz gereken akıllı cep telefonlarımızın yan ürünü, yine her gün şarj edilmesi gereken, akıllı saat denilen ve cep telefonlarımıza bağımlı olarak çalışan saatlere nazire yaparcasına Tissot T-Touch Expert Solar modelini lanse etti derim. T-Touch Expert adlı modelin bütün yeni ve gelişmiş özelliklerini taşıyan bu yeni versiyon Tissot T-Touch Expert Solar, gün ışığından ve iç ortamdaki lambalardan bile kendini şarj ediyor; yani doğal enerji kullanıyor.

Videolarda değişik fonksiyonları gösterilen bu yeni saat bir müşterimin dediği gibi :

Duyularınıza hitap ediyor. Kullanıcı dostu olması nedeniyle sorunsuz, çok basit bir şekilde fonksiyonlarına ulaşılabiliyor. Hepsinden önemlisi cep telefonunuza bağımlı değil ve şarj gerektirmiyor.“

5540 defa okundu

26,287 total views, 3 views today

DOKUNMA !” için 13 yorum

  1. Bu fenomen modeli bize ayrıntılı tanıtan, gerçekten usta işi -ve bütün görselleri ile çok güzel bir yazı olmuş. Teşekkür ederiz elinize, sağlık.

  2. Bence saat bir erkegin tüm aksesuarıdır.o olmazsa giyilen hersey basit durur ,cep telefonu saatine alışan android gençlik ne düşünür bilmem ama tissot t-tuch gibi bir isviçre saat takmak ve gecede başucundan ayırmamak bence bir yaşam tarzı.

  3. Bende t-touch expert solar aldim herkes delimisin sen onu alacagina git bir iphone 6s al dediler ama kusura bakmayin zaten 6 var gerek yok saat olmazsa kendimi bir eksik hissediyorum dedim, saat yoksa bence ayakkabin yada ne bileyim ayaginda pantalon yok gibi bir hal aliyorum ve iyiki almisim herkesin dikkatini cekiyor bu nasil saat boyle diyorlar,:) hic dusunmeden maddi durumunuz iyi ise hic beklemeden ve dusunmeden alin derim

  4. tisson marka duvar saatı 14 adet almak itiyorum
    sizden fiyat bilgisin arz ediyorum
    saygılarımla

  5. Bende bir T touch Expert vardı.Saati o kadar beğeniyordum ki solar çıkınca bir tane de ondan aldım.Bu saat tutkunları için bir fenomen olacak.Kalitesi ve şıklığı tartışılmaz . Ilgilenenlere öneririm

  6. Merhaba Tİssto t touch solar expertten aldım fakat basınçı nasıl ayarlayacağım konusunda hala bilgim yok ! ayrıca altimeter özelliğindeyken deniz seviyesine geldiğimde ayarlardan deniz seviyesi 0 a ayarlıyorum saati .15 gün aynı yere geldiğimde eksi 60 metreleri gösteriyor lütfen yardımcı olurmusunuz

    1. İsmail Bey merhaba,

      Altimetre yüksekliği hesaplamak için hava basıncını kullanmaktadır. Bu nedenle günlük hava değişimleri sırasında yaşanan atmosfer basıncı değişikliklerinden etkilenir.

      Bu nedenle bir gecede bile metrelerce yükseklik değişimi olması normaldir. Dolayısı ile altimetrenin ayarı kısa sürelidir ve bilinen bir noktanın rakım bilgileri girilerek arada bir düzeltilmesi gerekebilir. Uçaklarda ise kabin basıncı ayarlı olduğundan, altimetreniz doğru değerleri göstermezler.

      Altimetrenin amacı günlük dağ yürüyüşlerinde ayarlanmış doğru bir rakımdan çıkılan ve inilen yüksekliği ve süreyi doğru hesaplamasıdır. Zaten saatinizin dijital göstergesini Altimetre’ye ayarladığınızda yaklaşık 10 saat sonra altimetre devre dışı kalır ve dijital gösterge tarih moduna döner.

      Saygılarımla,
      Ömer F. Aydın

  7. merhaba tıssot ttouch saatin hava sıcaklığını meteo bölümünden bulamıyorum yadımcı olursanız sevinirim iyi günler

    1. Ahmet Bey merhaba,

      Thermo (hava sıcaklığı) fonksiyonu T-Touch Expert modelinden sonra kaldırıldı yani yeni Solar T-Touch modellerinde bu fonksiyon bulunmuyor. Onun yerine gene saat 10 hizasına TIMER (geriye doğru sayım) fonksiyonu ilave edildi!

      Bunun en önemli nedeni Thermo fonksiyonu kolun ısısından da etkilendiğinden sıcaklığı doğru göstermiyordu. Saatin ortam sıcaklığını tam göstermesi için kolunuzdan çıkarılıp 5-10 dakika bekletilmesi gerekiyordu ki bu fonksiyonel bir çözüm değildi !

      Dolayısı ile 12 hizasındaki METEO (barometre) pozisyonundan sadece 24 saat ‘lik hava tahmini yapabilirsiniz. Alttaki dijital göstergeden de bu pozisyonda hektopascal olarak hava basıncı görünmektedir.

      Selamlarımla
      Ömer Aydın

  8. saatimin ayarları pil değiştirirken bozuldu ayarını yapamıyorum bana yardımcı olabilirmisiniz

  9. Merhaba,
    Tissot T touch Solar modeli saat ile ilgili;
    Saatim yaklaşık 2 ay kadar önce tarafıma hediye edildi. 10.10.2018 Çarşamba günü dijital ekranın sol üst köşesinden görsel deformasyon başladı ve sanırım ilerlemeye devam edecek.
    Buna benzer problemle karşılaşan başka kullanıcılar da varmış.
    Servise göndermeden önce size de danışmak istedim.
    Yorumlarınızı varsa tavsiyelerinizi rica ederim

Bir cevap yazın