LIMITED EDITION KALEMLER VE SANAT HAMİLERİ SERİSİ

Montblanc Limited Edition Sanat Hamileri Serisinden; 4810 adet üretilen ve tarihte tespit edilen ilk Sanat Hamisi Gaius Maecenas’e atfedilen Dolma Kalem

2000 yıl öncesini düşünün. İşte bu tarihlerden beri, sanata ve sanatçıya kol kanat geren ve onların ölümsüz olmasını sağlayan sanat ve kültür dostlarını Montblanc anılarımızda yaşatmak istemiş ve bu amaçla sanat hamileri için her yıl bir adet olmak üzere limitli kalemler üretmiştir.

Aşağıda, 1992 yılından beri üretilen bu kalemlerin görsellerini, limit adetlerini, özelliklerini ve sanat hamilerinin kısa hikayesini bulacaksınız.

Lorenzo De Medici (1992)

1

 

4810 Adet Dolma Kalem
Lorenzo de Medici,İtalyan devlet adamı ve Floransa kentinin İtalyan Rönesansı dönemindeki fiili hükümdarıydı. Diplomat ve siyasetçi olmakla kalmadı; sanatçı, şair ve bilim adamlarına maddi yardımlarda bulundu.
Kalemin Özellikleri: 8 kenarlı 925 ayar som gümüş, 18K altın ucuna kalp şekli görseli yontulmuş.
Octavian (1993)
2
Gaius Octavianus, Roma İmparatorluğu’nun hükümdarıydı. Roma şehri onun döneminde yeniden inşa edilmiştir. Kültür çağının ve hemen arkasından başlayan uzun süreli savaşların arkasındaki itici güçtür. Kalemin gövdesindeki tasarım, hükümdarın güç ağını ve seçkin mimariyi tasvir ediyor.
Kalemin Özellikleri: 925 ayar som gümüş, 18 K altın uç
Louis XIV (1994)
3
4810 Adet Dolma Kalem
Fransa’nın en uzun süre tahtta kalan kralıdır. Fransa Bilim Akademileri ilk defa XIV. Louis tarafından kurulmuştur. Bir tiyatro oyununda Apollon’u kendisi oynamıştır. Klasik sanata yakından ilgi duymaktadır. Versay Sarayı’nın bahçesini barok dönemi eserleriyle düzenletmiştir. Kalemin gövdesini saran çiçek desenleri Versay Sarayı’nın işte bu dünyaca ünlü bahçesini tasvir ediyor.
Kalemin Özellikleri: Altın kaplama, 925 ayar som gümüş, 18K altın ucuna kalp şekli görseli yontulmuş.
The Prince Regent (1995)
4
888 Adet Özel Seri Dolma Kalem; 4810 Adet Dolma Kalem
The Prince Regent, Büyük Britanya kralıydı. Sanata çok önem verirdi. Kalemin kapağındaki hükümdarlık tacı, krallık dönemindeki sanatçıların detaylı el işçiliğini tasvir ediyor.
Kalemin Özellikleri: Değerli mavi reçine, 925 ayar gümüş üzeri altın kaplama ,18K Uç
Semiramis (1996)
5
888 Adet Özel Seri Dolma Kalem; 4810 Adet Dolma Kalem
Kraliçe Semiramis bir Asur kraliçesiydi. Onun zamanı, birçok esere konu oldu. Dünyanın 7 harikalarından biri olan Babil’in asma bahçeleri onun zamanında yapıldı.
Kalemin Özellikleri: Zarif altın kaplama gövde, 18K uç
Peter I The Great (1997)
Exif_JPEG_PICTURE
888 Adet Özel Seri Dolma Kalem; 4810 Adet Dolma Kalem
 
Aydınlanma çağının verdiği ilhamla, Rus İmparatorluğu’nu Avrupa medeniyetleri arasında yükseltmiştir. İlk Rus gazetesi, ilk devlet müzesi, kütüphanesi ve Rus bilim akademisi onun zamanında ismini bu Çar’dan sonra alan St.Petesburg  şehrinde kuruldu. Kalemin gövdesindeki altın işlemeler, Çar’ın muhteşem sarayını tasvir ediyor. Kalemin ucundaki iki başlı kartal ise Rus monarşisinin sembolü, Çar’ların zamanından kalma zengin bir motif.
Kalemin Özellikleri: Koyu yeşil reçine gövde, sarı altın kaplama süslemeler, 18K çift başlı kartal uç
Catherine II The Great (1997)
7
888 Adet Özel Seri Dolma Kalem; 4810 Adet Dolma Kalem
Çariçe Catherine, Çar Peter’in bıraktığı kültür mirasını daha da genişletmek istedi. Resim sanatına olan düşkünlüğü sayesinde, kraliyet tablo koleksiyonu onun zamanında birkaç düzine eserden 4.000’e yakın esere kavuştu. Kalemin ucunda ise, yine Rus monarşisinin sembolü olan iki başlı kartal motifi yontulmuş.
Çarpıcı Özellikleri: Patlıcan rengi reçine gövde, pembe altın kaplama süsleme, 18K çift başlı kartal motifli uç
Hommage A. Alexander The Great (1998)
8
888 Adet Özel Seri Dolma Kalem; 4810 Adet Dolma Kalem
Fetihleri esnasında, doğunun büyük bir bölümüne Yunan mimarisinin, felsefesinin ve sanatının tohumlarını eken Büyük İskender, İskenderiye şehri gibi daha sonradan Helenistik çağın kültür, bilim ve araştırma merkezi olacak şehirleri kurmuştur.
Kalemin Özellikleri: Yukarıda resmini gördüğünüz özel seride; yeşil lake gövde, Koç motifli18K rodyum kaplama altın uç, Kapak klipsinde damla şeklinde pırlanta süsü var.
Friedrich II The Great (1999)
9
888 Adet Özel Seri Dolma Kalem; 4810 Adet Dolma Kalem
Prusya Krallığı’nın sıradan bir hükümdarıydı. Fakat onun döneminde, sanat ve kültür büyük bir gelişme gösterdi. Arkadaşı Voltaire ile birlikte kendi felsefe eserlerini yaratmıştır. Kalemin ucunda özel bir kraliyet sembolü vardır.
Kalemin Özellikleri: Altın kaplama gövde, 18K özel kraliyet amblemli uç
Karl Der Grosse, Hommage A. Charlemagne (2000)
10
888 Adet Özel Seri Dolma Kalem; 4810 Adet Dolma Kalem
 
Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu’nun kurucusu olarak kabul edilir. Sanata çok önem verirdi. Batı medeniyetinin büyük sanatçılarının yetiştiği okullar açtı. Sarı altın kaplama süslemeler, Charlamagne’nin taç giydiği Katedral’in işlemelerini tasvir ediyor. Kalemin ucu, ortaçağ motifleri ve kralın baş harfleri ile süslenmiş.

Kalemin Özellikleri: 925 ayar som gümüşten gövde ve kapak, altın kaplama süslemeler, Rodyum kaplama kralın baş harfleri ile süslenmiş 18K altın uç

Marquise De Pompadour (2001)

11

 

888 Adet Özel Seri Dolma Kalem; 4810 Adet Dolma Kalem
 
Pompadour markizi, aynı zamanda Madam Pompadour olarak da bilinen markiz, Fransa Kralı 15.Louis’in en ünlü gözdesiydi. Pompadour markizinin üstün bir Rococo iç mekân zevki vardı ve zamanla Avrupa’nın en ünlü porselen üreticisi olacak olan Sèvres markasının üretim ve gelişiminden sorumluydu. Edebiyata karşı büyük bir sevgisi vardı. Saray yaşamı başlamadan tanışmış olduğu yazar, denemeci ve filozof  Voltaire ona ilerisi için pek çok öğütte bulunmuştur. Concorde Meydanı gibi Paris’teki birçok ünlü yer projesi tasarımına katkıda bulunduğu bilinmektedir. Altın kaplama gövde ve süslemeler Versay sarayındaki ihtişam ve zenginliği tasvir ediyor. Porselenden yapılmış gül motifli kapak ise, Marquise’in porselen sevgisine atıfta bulunuyor.
Kalemin Özellikleri: Meissen porselen kapak, altın kaplama süslemeler, 18K altın uç
Hommage A Andrew Carnegie (2002)
12
888 Adet Özel Seri Dolma Kalem; 4810 Adet Dolma Kalem
İskoçya doğumlu ABD’li iş adamı ve sanayicidir. Çocukken ailesi ile birlikte ABD’ye göç etmiş ve Pittsburgh Carnegie Çelik Şirketi’ni kurmuştur. Çok zengin insanların, kendilerini bağış işlerine adamalarının zorunlu olduğuna yürekten inandığı için, hayatı boyunca biriktirdiği nerdeyse tüm servetini, sanat okullarına, devlet kütüphanelerine ve dönemin en değerli sanatçılarına destek için kullanmıştır. Kalemin kapağı, Carnegie’nin hayatını adadığı yeni sanat akımını tasvir ediyor.
Kalemin Özellikleri: Siyah reçine gövde, 925 som gümüş, Rodyum kaplama özel çiçek motifli18K uç
Hommage A. Nicolaus Copernicus (2003)
13
888 Adet Özel Seri Dolma Kalem; 4810 Adet Dolma Kalem
Kopernik, dünyanın ve diğer gezegenlerin güneş etrafında döndükleri kuralını açıklamıştır. Kalemin tasarımı, Copernicus’un evreni nasıl gördüğünden ilham alınarak yapılmıştır. Kalemin ucuna, Copernicus’un yörünge şeması işlenmiştir.
Kalemin Özellikleri: Antrasit rengi lake, 925 ayar som gümüş, rodyum kaplama Yörünge şeması işlenmiş 18K altın uç
Hommage A.J.Pierpont Morgan (2004)
Montblanc_Hommage A_J_ Pierpont Morgan
888 Adet Özel Seri Dolma Kalem; 4810 Adet Dolma Kalem
 
 
John Pierpont Morgan I. Dünya Savaşı öncesinin en büyük girişimcilerinden olan ABD’li banker ve sanayiciydi. Morgan, yanı zamanda ünlü bir sanat koleksiyoncusuydu.Topladığı sanat yapıtlarının büyük bölümünü sonradan New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi’ne bağışladı. Ayrıca New York’ta Morgan Kütüphanesi’nin kurucusudur. Gövdedeki tasarım, Sanayi Çağı’nı tasvir ediyor. Kalemin ucundaki M harfi ise hem Morgan’ın ismine hem de eseri Morgan Kütüphanesi’ne atıf yapıyor.
Kalemin Özellikleri: Kapağı karbon ve 925 ayar som gümüşten, Gövdesi ve süslemeler de 925 ayar gümüşten, Rodyum kaplama 18K M harfi işlemeli altın uç
Pope Julius II (2005)
14
888 Adet Özel Seri Dolma Kalem; 4810 Adet Dolma Kalem
 
Pope Julius II, Roma’yı Rönesans’ın merkezi haline getirdi. Michelangelo ve Raphael gibi sanatçıları destekledi ve St.Peter klisesinin inşası emrini verdi. Kalemin ucuna, Julius’un mührü işlenmiştir.
Kalemin Özellikleri: Altın kaplama kafes işleme, krem rengi lake, Julius mührü işli 18K uç
Sir Henry Tate (2006)
15
4810 Adet Dolma Kalem
 
Başarılı bir şeker tüccarı olan Sir Henry Tate, küçük şeker şirketini, bir şeker imparatorluğuna dönüştürdü. Daha sonra tüm birikimini sanata destek için harcadı. Üniversiteler, kütüphaneler yaptırdı ve kendi özel sanat koleksiyonunu her Pazar halka açtı. Bunun yanında sanata 80.000 pound ve 65 çok değerli eser bağışladı.
Kalemin Özellikleri: Platin kaplama gövde ve kapak, kırmızı lake, fildişi rengi Montblanc yıldızı, Platin kaplama 18K altın uç
Alexander Von Humboldt (2007)
16
4810 Adet Dolma Kalem
 
 
1799 ile 1804 yılları arasında Güney ve Orta Amerika’ya giden von Humboldt, keşif gezileri sonucunda kıtayı bilimsel açıdan betimleyen ilk bilimadamı olmuştur. 21 yıl boyunca yaptığı gezilerde karşılaştıklarını devasa bir eserde toplamıştır. Hayatının son dönemlerinde yazdığı Kosmos adlı eserinde dünya üzerine bilgi toplayan çeşitli bilim dallarını birleştirmeye çalışmıştır. Kalemin üzerindeki 925 ayar gümüş işlemeler, Humboldt’un Güney Amerika gezisinden ilham alınarak o zamanda yerlilerin yaptığı çizimlere benzetilmiştir.
 
Kalemin Özellikleri: 925 ayar som gümüş,Platin kaplama 18K altın uç ve üzerinde sekstant (denizcilikte açısal mesafeyi ölçen aygıt) işlemesi
François I (2008)
2008
4810 Adet Dolma Kalem
I. François sanat ve edebiyat alanlarındaki gelişmeleri teşvik ederek Fransa’da rönesans ve hümanizmin yayılmasında yardımcı oldu. Saray için yapılan mimari eserleri yetenekli İtalyan sanatçılara teslim etti. Yaptırdığı krallık sarayları ve konakları, burjuva konaklarına örnek olmuştur. Edebiyata da önem veren I. François, hümanist yazarların eserlerinin çevrilmesine ve yayılmasına katkıda bulundu. Clément Marot gibi yazarları koruması altına aldı. I. François sosyal bilimler üzerine araştırma yapan ilk Fransız üniversitelerinden biri olan Collège de France’ın kurucusudur. Kral, dünyadaki önemli sanatçıları Fransa’ya davet etmiştir. Leonardo Da Vinci, Mona Lisa eseriyle beraber bu tarihte Paris’e taşınmıştır. Kalemin kapağının üzerindeki motifler, Rönans’tan esinlenerek tasarlanmıştır.
Kalemin Özellikleri: 18K altın uç, altın kaplama süslemeli siyah reçine gövde, kapakta fildişi rengi Montblanc yıldız amblemi
Max Von Oppenheim (2009)
2009
4810 Adet Dolma Kalem
 
Baron Max von Oppenheim, Köln’de doğmuştur. Daha sonra doğuya olan büyük ilgisi nedeniyle, diplomat olmuş ve Kahire’ye gönderilmiştir. 7 ay süren Ortadoğu gezisine çıkmış ve bu dönemi arkeolog kariyerinin zirvesi olarak tanımlamıştır. Kalem, Oppenheim’in doğuya olan ilgisinden ilham almıştır. Kalemin üzerindeki desen, doğudaki camilerin kubbelerini tasvir eder.
Kalemin Özellikleri: 925 ayar som gümüş gövde ve kapak, altın kaplama halkaların üzerindeki süslemelerde Tell Halaf’tan (Kuzey Suriye’de tarihi bir bölge) esinlenilmiştir, 18K altın ucun üzerine bedevi motifi işlenmiştir.
Elizabeth I (2010)
2010
888 Adet Özel Seri Dolma Kalem; 4810 Adet Dolma Kalem
 
İngiltere’yi 16. yüzyıl boyunca yöneten Tudor hanedanının üyesi olan kral ve kraliçelerin 5. ve en sonuncusuydu. 40 sene kadar süren iktidarlığı süresince, kültür ve sanat büyük gelişme gösterdi.
Kalemin Özellikleri: Siyah reçine gövde üzerine Tudor gül motifleri, üzeri kraliyet tacı el işi oymalı 18K altın uç
Gaius Maecenas (2011)
2011
888 Adet Özel Seri Dolma Kalem; 4810 Adet Dolma Kalem
 
Milattan önce 70 yıllarında Toskana bölgesinde yaşayan Maecenas, ilk Sanat hamilerindendir. Aristokrat ve varlıklı bir ailede büyümüş olması ve Kral Agustus’un arkadaşı olması dolayısıyla politik alanda etkin olmuştur. Kalemin tasarımında, Roma İmparatorluğunun simgesi olan mermer sütunlardan ilham alınmıştır.
Kalemin Özellikleri: 925 ayar som gümüş, Defne yaprakları arasında Romen rakamları ile 2011 işlemeli 18K altın uç
 
 
Bu sene ise Montblanc, Sanat Hamileri Serisinin (Patron of Art Collection) 2012 kaleminini II. Joseph’e ithaf edecek. Bu kalemi merakla bekliyoruz.
Bir sonraki yazımızda, Montblanc’ın Bağış (Donation) ve Özel Seri (Special Edition) Kalem koleksiyonlarını inceleyeceğiz.

1120 defa okundu

6,201 total views, 1 views today

Bir cevap yazın