FONKSİYON BİÇİMİ BELİRLER

1992 yılında Brune Belamich (tasarımcı) ve Carlos A. Rosillo (iş adamı), iki Fransız arkadaş, hobileri olan saat konusunda fark yaratmak için güçlerini birleştirirler.

Yapmak istedikleri saat fonksiyonel, kolaylıkla okunabilir ve çok güvenilir olmalıdır. Birleştikleri diğer bir husus da saatin sıra dışı, limitleri zorlayan maceracı bir kimliği olması ve profesyoneller tarafından adeta bir teçhizat gibi kabul görmesidir.

5-

Meslekler vardır; aşırı sıcaklıklara, titreşimlere ve basınçlara maruz kalabilirsiniz. Bell and Ross bu ekstrem durumları astronotlar, pilotlar, bomba imha uzmanları, derin deniz dalgıçları ve mühendislerle birlikte analiz ederek, gelişen teknoloji ve materyallerden de faydalanıp kullanıcıları için vazgeçilemez saatler imal etmeye başlar.

Bu amaçla 1996 yılında, Fransız bomba imha ekibine özel tasarım anti manyetik kasalı saatler üretirler. 1997 yılında 11.000 m su basıncına dayanıklı saat imal ederek Guinness rekorlar kitabına bile girmeyi başarırlar. Başlangıçta mekanik saat ve uçak göstergeleri imalatında tanınmış bir firma olan Alman Sinn markasının imalat olanaklarından faydalanırlar. Askeriyenin tarihine ve değerlerine tutkuyla yaklaşan Bell and Ross, havacılıktan ve özellikle de pilot kabinindeki göstergelerden ve cihazlardan ilham aldı. Marka, Birinci Dünya Savaşındaki cep saatleri, İkinci Dünya Savaşında kullanılan uçuş cihazları, 1960’lardaki uçak gösterge panelleri gibi tarih boyunca, karada, denizde ve havada ordunun kullandığı süre ölçerlere atıfta bulunarak koleksiyonlarını yaratmıştır.

bell-ross-br01-aviation-collection-watches-basel-world-2013-00

Merkezi Paris’te bulunan marka, 2001 yılından itibaren hisselerinin bir kısmını satın alan Chanel grubu içinde, İsviçre’nin ünlü saat yapımcılarının ve ustalarının şehri La Chaux-de-Fonds’da bağımsız üretim imkânlarına kavuşmuştur.

4-Production-Unit

2005 yılında uçak kabinindeki gösterge ve saatlerden esinlenerek geliştirilen BR01 modelinin lansmanı, markanın tarihinde önemli bir kilometre taşıdır. BR01 çok az sayıda örneği olan kare saat piyasasına farklı tasarımı ve özellikleri ile yeni bir anlayış getirmiştir. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum: Kare saatler suya ve toza karşı daha az dayanıklıdır; çünkü yuvarlak saatte su geçirmezliği sağlayan yuvarlak conta kasaya daha iyi intibak etmektedir. Halbuki köşeli saatlerde durum farklıdır. Bell and Ross saat kasasının arkasını sabit yaparak aynı uçak göstergelerindeki gibi saatin üst tarafından açılmasını sağlamış ve böylece kare saat kasasının daha sakınmadan ve güvenilir bir şekilde kullanılmasını gerçekleştirmiştir.

bell-ross-br-01-red-radar-eclatc3a9-

BR modelleri genellikle silikon kayışlı olarak, kutusunda yedek Nato kayışı ve kayış değiştirme aparatı ile müşterilerin beğenisine sunuluyor.

Celebrites_Tom_Hanks_Bell_Ross_BR123_VintageTom Hanks ve BR Vintage modeli saati

Bell and Ross saatleri hakkındaki bu yazıma, bir müşterimin eşiyle arasında geçen, çok hoşuma giden diyalogdan bir alıntıyla son vermek istiyorum:

“Sonunda kavuştun! Bakıyorum saatin gibi zevkten dört köşe olmuşsun! ”

856 defa okundu

7,746 total views, 2 views today

FONKSİYON BİÇİMİ BELİRLER” için 2 yorum

  1. “Tool watch” dedikleri nedir acaba diye gezinirken yazıldıktan yıllar sonra okuduğum bu yazıyla tekrar karşılaştım ve içimden bravo dedim, her zaman kendini okutan bir yazı yazmak hiç kolay değildir. Nice yazılara Ömer Bey, teşekkürler.

Bir cevap yazın