ANTOINE DE SAINT EXUPERY İLE GECE UÇUŞU

Antoine Marie Jean-Baptiste Roger, Vicomte de Saint Exupery kısaca


(29 Haziran 1900 – 31 Temmuz 1944)  sadece on iki yaşında iken uçmanın tılsımına kapılan ve bu merakını hayatının sonuna kadar sürdüren Fransız pilot ve ünlü yazardır. İkinci dünya savaşından önce çok başarılı ticari bir pilot olan Saint-Exupery, savaş sırasında Fransız hava kuvvetlerine katılmış ve Almanya ile 1940 yılında yapılan barış anlaşmasına kadar orduda kalmıştır. Daha sonra Kuzey Afrika’daki Free French Airforce’la uçmaya başlamış ve son görevi sırasında, 1944 yılı Temmuz ayında uçağı ile kaybolmuştur. Bu durum 1998 yılında Marsilyalı bir balıkçının yazara ait bir bilekliği bulmasına ve 2004 yılında yine Marsilya kıyılarında yapılan araştırmalar sonucu uçağın enkazına ulaşılmasına kadar sürdü.

Hepimizin Küçük Prens romanıyla tanıdığı, fakat Gece Uçuşu romanı ile duygusal ve kişisel özelliklerini öğrendiği ünlü yazara, bu sene Montblanc, Yazarlar Serisi’nin kalemini atfetmiştir.

Yazarın Küçük Prens romanı, 1943 yılında yayınlanmış ve tam 290 farklı lisanda tercüme edilip basılmıştır. İnsanlık, sosyal değerler ve felsefe üzerine şiirsel bir dille yazılmış dünya edebiyatının en önemli romanlarındandır.

Küçük Prens Romanının baş karakteri

Bir şapka mı yoksa bir fili yutmuş boa yılanı mı? (Küçük Prens Romanından)

Gece Uçuşu romanı ise 1931 yılında yayınlanmıştır. Bu romanda, 1931 yılında o günün teknolojik imkanları ile ilk defa gerçekleştirilen pilotların gece uçuşlarından bahsedilir. Gecenin karanlığında, pilotun yalnızlığı, insanın zayıflığı ve vazgeçme isteğine karşı cesaret ve iradesi ile kendini aşması anlatılmaktadır. Adeta edebi bir belgesel olarak kabul edilir.

Günümüzde, Antoine de Saint Exupery adına bir gençlik vakfı kurulmuş, gençlerin günlük yaşantılarının ve geleceklerinin gelişmesine yardımcı olunmaktadır.

Montblanc’ın Yazarlar Serisi’nin bu kalemi, her zamanki gibi iki farklı model olarak tasarlanmıştır. Saint Exupery Special Edition ve Gece Uçuşu Limited Edition 1931.

 

Saint Exupery Special Edition tasarımında, St.Exupery’nin ikon haline gelmiş uçağı “Caudron C.630 Simoun” ve yazarın uçuş tutkusu konu edilmiştir. Kalemin rengi olarak gece mavisinden esinlenilmiş, kaplama aksesuarlarında uçağın pilot kabinine vurgu yapılmıştır. Kalemin kapağı ve gövdesinde, uçağın üzerindeki perçinlere atıf yapılmıştır. Kalemin 18K altından olan ucunda, Küçük Prens romanının ünlü yıldızı bulunmaktadır. Kalemin dip kısmında ise Saint Exupery’nin hayatında önemli yeri olan ve sıkça uçuş yaptığı şehirlerin harita üzerindeki enlem ve boylamları yer almaktadır. Santiago de Chile Hava Limanı; Buenos Aires Hava Limanı; Toulouse Montaudron Hava Limanı; Saint-Maurice-de-Remens (Saint-Exupery’nin evi); Terre de Feu Puento Arenas. Bu serinin tükenmez ve dolma kalemi de mevcuttur.

Gece Uçuşu Limited Edition 1931 tasarımında ise renk ve genel tasarım olarak gene yazarın uçağı “Caudron C.630 Simoun” konu alınmıştır. “Gece Uçuşu” romanın yayınlanma tarihine istinaden kalem 1931 adet limitli olarak tasarlanmıştır. Kalemin tepesindeki Montblanc ablemi sedeften ve gece parlayacak şekilde superluminova lake olarak düşünülmüştür. Kalem kapağının üst kısmında yer alan halka ile yazarın bileğindeki uçak enkazında da bulunan künye bilezikten esinlenilmiştir. Kalem ucu gene 18K altındır ve Küçük Prens’in yıldızı ile süslüdür. Kapağında Saint Exupery’nin kendi çizimi portesi yer almaktadır. Gövdede Küçük Prens romanının ilk çizimi yer almıştır. Kapağın alt halkasında yazarın imzası mevcuttur. Platin kaplama aksesuarlar yazarın uçağının pilot kabininden ve gövdedeki perçin izleri ise gene uçağın gövdesinden esinlenmiştir. Kalemin kahve tonuna çalan çok özel bir mürekkebi de ayrıca tasarlanmıştır.


Son yıllarda hepimiz belirsizliğe karşı bir gece uçuşuna çıkmış gibiyiz; vazgeçmeyenin, cesaretini ve iradesini kullananın muhakkak uçmaya devam edeceğine ve hedefine ulaşacağına inanıyorum!

885 defa okundu

6,663 total views, 1 views today

Bir cevap yazın