ICH BIN (EIN) BERLINER !

26 Haziran 1963; soğuk savaşın en şiddetle tartışıldığı yıllar. Amerika’nın ünlü başkanı JF Kennedy, komünizmin ve kısıtlanan hürriyetlerin giriş kapısı sayılan Berlin duvarına karşı “Ben bir Berlinliyim!” diyerek hepimizin defalarca izlediği ünlü söylevine başlıyor. Bu, JF Kennedy’nin sesinden bütün dünya insanlarına demokrasinin ve hürriyetlerin sadece birer soyut kavramdan ziyade bir yaşam tarzı olduğunun duyurulması açısından büyük önem taşıyor. Bu ziyaret sırasında, Başkan Kennedy “Golden Book” denilen özel ziyaretçi defterini Montblanc 149 kalemi ile imzalıyor. Deftere yazma sırası Almanya’nın şansölyesi Konrad Adenauer‘e gelince Amerikan Başkanı Montblanc 149 kalemini : “Yardımcı olabilir miyim Bay Adenauer?“ diyerek imza için şansölyeye uzatıyor.

Montblanc John F. Kennedy Limited Edition cap_k

Montblanc kalemlerin başkanların kalemi olarak kabul edilmesinde çok önemli rol oynayan bu olayın üzerinden 50 yıl geçti. Montblanc, dünyada çok kimsenin sempati beslediği ve genç yasta suikaste kurban giden JFK anısına: Büyük Karakterler Serisi’nden JFK Special Edition ve JFK Limited Edition 1917 olmak üzere 2 kalem tasarlamış.

JFK (Special Edition) Özel Serisi’nde, kalemin gövdesindeki 3 halka, üç Kennedy kardeşi sembolize ediyor. Kalemin uç kısmındaki çizgiler ise JFK’nin askeri rütbesini vurgulamış. Denizci mavisi gövdesi ve platin aksesuarları ile JFK’nin giyim ve yaşam tarzına; kalemin ucuna işlenen ay modülü ile de uzay yolculukları konusundaki öngörüşüne vurgu yapılmak istenmiş. Klipsinde JFK baş harfleri yazılı. Dolma, tükenmez ve roller kalemlerden meydana gelen seride, gövdede denizci mavisi renkli reçine, dolma kalemde her zamanki gibi 14K altın uç ve gövdede platin kaplı aksesuarlar kullanılmış.

Montblanc-John-F.-Kennedy-Limited-Edition_k

JFK Limited Edition 1917 kalem tasarımında ise kalemin limit adedini JFK’nin 1917 olan doğum yılı belirlemiş. Kalemdeki renklerin karmaşasında klasik Amerikan yelkenci giysilerinden, bir anlamda JFK’nin hayat tarzından esinlenilmiş. Kırmızı, beyaz ve mavi renklerdeki gövdesindeki motiflerde, gemici halatları, 18 K altın olan ucunda ise 15 yaşında iken babasının hediyesi olan ilk teknesi ‘Victoria’nın cankurtaran simidi işlenmiş. Kapağın ortasındaki 3 halka gene üç Kennedy kardeşi, orta halkalarda ve kalemin alt kısmında yer alan dikine çizgiler ise gene Kennedy ailesinin 10 ferdini sembolize ediyor.

kennedy_k

Kalemin kapağının üst kısmında yer alan halkada JFK’nin seçim sloganı “A Time For Greatness” yani Büyüme Zamanı yazısı işlenmiş. Kalemin tepesindeki Montblanc amblemi ise ay yolculuğuna vurgu yapılmak için ay quartz’ından imal edilmiş. Dolma, tükenmez ve roller olarak imal edilen bu kalemlerin kapağı ve gövdesi değerli lake ile kaplanmış.

Amerikan başkanları ve dünya liderleri arasında bir efsane olarak kabul edilen Kennedy ailesinin bu ünlü ferdi JFK için üretilen bu sıradışı tasarımlar, kalem meraklılarını bir hayli etkileyeceğe benziyor.

310 defa okundu

5,249 total views, 1 views today

Bir cevap yazın