OTOMATİK SAATLERİNİZ HİÇ DURMASIN

 

 

Ben de tam böyle bir alet arıyordum” dedi müşterim. “Pilli saat kullanmam ama mekanik saatlerimi de ayarlamakta hep zorlanmışımdır” diye ilave etti. Bu konuya merakı olanlar gayet iyi bilirler. Eskiden herkesin tek bir saati vardı ve genelde de hatırası olan saatlerdi bunlar. “Sünnet saati, kirve hatırası, mezuniyet hediyesi, baba yadigarı” saatler kolumuzdan hiç çıkmazdı. Kolunda saati olmayan iş güç sahibi insanlara pek de iyi bakılmazdı.

 

Günümüz şartlarında, her şeyde olduğu gibi saatlerde de çeşitlilik arttı ve herkesin birden çok saati oldu. Mekanik, gerçek saat meraklıları da kullandıkları saat modellerini arttırdılar ve giydikleri kıyafete göre saat takmaya başladılar. Sabah evden çıkmanın telaşı ile çoğu zaman saatlerini ayarlamakta zorlanmaya başladılar. İşte tam da bu sorunu çözmeye yönelik mekanik otomatik saat kurma aparatları yapıldı. Normal şartlarda kullanılmadığında ortalama 36 saatte duran otomatik saatler, MTE Winder veya Modalo Mekanik Otomatik Saat Kurma Aparatları’natakıldıklarında çalışmaya devam ediyorlar ve daima kolunuza takılmaya hazır bekliyorlar.

 

Blog yazısı4 1

 

İşleyen demir ışıldar hesabı, yağlarının kurumaması için de iyi bir sistem saatlerimizin bu mekanizmalar vasıtası ile sürekli çalışır vaziyette olması.

 

42949 defa okundu

84,580 total views, 7 views today

OTOMATİK SAATLERİNİZ HİÇ DURMASIN” için 33 yorum

  1. Tevfik Bey, watch winder bahsettiğiniz gibi, self winding mekanik saatlerin her daim kullanıma hazır olması için oldukça faydalı bir aparat. Fakat benim de kafama takılan bir soru var, nasıl ki akşamları evimize gittiğimizde arabamızı marşta bırakmıyoruz, kullanmadığımız bir dönemde saatimizin de devamlı çalışma konumunda bırakmamız ne kadar doğru ? Hem saatin mekanizmasının yıpranması açısından hem de, mekanik saatin verdiği bir zevk de, quartz’lara inat kullanımdan önce saatin ayarlanması, hatta self winding olmayan mekanizmalarda saatin kurulması değil midir ?

    1. Erinç Bey merhaba,
      Öncelikle gecikme için kusura bakmayın önce grip ardından Cenevre fuar ziyareti cevabımı geciktirdi. Mekanik Otomatik saatlerin çalışması durmasından mekanizma için daha iyidir.Çalişan demir ışıldar hesabı, ayrıca yağların viscositesini kaybetmemesi için çarkların çalışması daha yararlı olur. Otomatik saat kurma aparatları surekli saatlerı kurmazlar belirli sürelerde harekete geçerek mekanizmanın çalışması için yeterli gücü sağlarlar. Sadece kurularak çalışan saatleri bile kola takmadığınızda zaman zaman kurmak ve çalıştırmak mekanizma açısından faydalıdır.
      Selam ve Saygılarımla
      Ömer Aydın

  2. Merhaba Ömer bey;

    Ben otomatik veya kurmalı bir saat almak istiyorum.Neden; hem iyi bir eser kolumda dursun,baktıkça gurur duyayım hem de pilli saatler gibi belirli aralıklarla içi açılmasın,fabrikanın kapattığı gibi orijinal kalsın.Fakat bir saatçi “otomatik veya kurmalı saatler de belli aralıklarla açılıp temizlenip yağlanması,bakım yapılması gerekir” dedi…
    Hakikaten böyle mi?Eğer böyle ise benim şu an taktığım Seiko Kinetic saate devam edeyim o zaman…Hürmetler eder,iyi günler dilerim…

  3. İyi günler. Marc ecko e35000g1 modelinde otomatik saatim var. Bu saati kurmalı saat gibi sabahları 20 – 24 tur çevirmek saate zarar verir mi? Günlük koluma takma sürem az olduğu için bu işlemi yapıyorum. Gerçi saatin kurma kolu sınırsız dönüyor. Bu çevirmeler saate enerji verir mi?

    1. Sadece bazi otomatik saatlerde elle kurma özelligi de vardir. Saatinizin modelinin teknik detaylarini arastirip ona göre davranmalisiniz çünkü eger kurma fonksiyonu yoksa saate zarar verebilirsiniz.

  4. Gr.1.ag1046.02 model (romanson) bir saatim var. Saatim en az 4-5 kez servise gitti, bir arıza bulunamadı. Saat yenisiyle değiştirildi. Gelen saat 2-3 ay sorunsuz çalıştı daha sonra geri kalanlar yine başladı. Servise gönderdim “Sol kolda hareket az, sağ kola takın.” dendi. Bu saati nasıl kullanılmalıyım? Teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim. Saygı ve selamlar

  5. merhaba. bir sorum olacak. bugün bir sevenfriday otomatik saat aldım. saat kolumdayken çalışıyor fakat çıkartınca bir iki saat içinde duruyor. koluma tekrar taktığımda ayarlamak durumunda kalıyorum. saat kendisi otomatik olarak ayarlanması mı gerekiyor, yoksa her seferinde ayar yapmak durumundamıyım.

    iyi günler dilerim
    Burak Kurt

  6. Ömer bey merhaba. Türkiye içinde uygun fiyata winder üreten firma yok mu şu anda? Çinli bilinen sitelerde gördüğümüz 500-TL civarı 4 winderlı sistemler sağlıklı mıdır? Teşekkürler.

  7. Otomatik saatlerin bakımı var mı ? Belli aralıklarla yağlanmalı diye bir cümle ile karşılaştım yukarıda

    1. Mehmet Bey Merhaba,

      Havanın,sürtünmenin ve yer çekiminin olduğu bir ortamda günde 24 saat durmadan çalışan hassas çarklarla dolu bir mekanik mekanizma düşünün!

      Otomobilinizle mukayese edin; sürekli çalışmadığı ve hareket halinde olmadığı halde zaman içinde servisini ve teknik kontrollerini yaptırmanız gerektiğini bilirsiniz. Sizin için doğru zamanı gösterecek mekanik saatiniz de ortalama beş senede bir bakımdan geçmeli, tozlarından ve akışkanlık vasfını yitirmiş yağlarından arındırılarak yeniden toplanırken yağlanmalıdır.
      Doğru yerde ve zamanında servis gören saatler size yıllarca sorunsuz hizmet ederler.

      Saygılarımla,
      Ömer Aydın

  8. Merhabalar swatch marka otomatık saat almayı düşünüyorum aldığımda pişman olurmuyum bide bu saatlerin tamiri yok diye duydum bilgilendirirseniz sevinirim..

  9. Ömer bey merhaba. Türkiye içinde uygun fiyata winder üreten firma yok mu şu anda? Çinli bilinen sitelerde gördüğümüz 500-TL civarı 4 winderlı sistemler sağlıklı mıdır? Teşekkürler.

  10. 88 rdr otomatik saatim var kurma kolu sınırsız dönüyor güç rezervinin tam dolduğunu nasıl anlayacağız teşekkür ederim.

    1. Fatih bey merhaba,

      Mekanik otomatik saatlerin kurma kolu mekanik kurmalı saatlere kıyasla nihayetsizdir, yani zemberek tamamen dolduğu zaman boşa dönerler halbuki kurmalı olanlarda zemberek tamamen dolduğunda ayar kolu (tepe) sıkışır ve artık dönmez . Bu yüzden otomatik saatleri kurduğunuz zaman zembereğin kırılma riski daha azdır . Ancak otomatik saatler sürekli kurulmak için yapılmadıklarından kurma çarkları daha ince ve dayanıksızdır. Saat şayet durmuş ise kısa bir rezerv verilerek kolun hareketi ile kurulmasını sağlamak veya birden çok otomatik saatiniz varsa saat kurma aparatı ile sürekli çalışır vaziyette bulundurmak daha pratik ve iyidir .
      Selam ve saygılarımla
      Ömer Aydın

  11. Ömer AYDIN Bey, merhabalar,amatörce saatlerimin pillerini kendim değiştirip,gerekirse bunların ufak tefek,bakımlarını,yağlama v.s işlerini yapmak istiyorum.Bunun için saat açma aparatı ve tavsiye edebileceğiniz yağlar varmıdır ?casio edifice ef-527l-1avef model bir saatim var,krono sıfırlama problemi yaşıyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim ? ve son sorum,quartz saatler için kullanılabilecek genel pil modelleri var mıdır ? varsa hangi model ve markalar tercih edilmelidir ?
    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Ali bey merhaba,

      Meraklı olmak iyidir ve sadece merakı olanlar öğrenir. Saat tamiri okuyarak öğrenilecek bir iş değildir. Muhakkak bilen kimsenin ustanın yanında izleyerek pratik gerekir. Genelde saatler usta çakısı denilen kısa uçlu çakılar ile açılabilir ancak bunların vidalı kapak gibi birçok istisnaları vardır. Saati doğru yerden ve contayı zedelemeden açmak ve aynı şekilde doğru kapatmak çok önemlidir ve ustalık ister; aksi takdirde entegreye gelecek ufak bir darbe saatin makinasının bozulmasına neden olur. Saatlerin mekanizmaları sökülüp parçaları eski yağlardan ve tozlardan arındırılmadan yağlamak faydadan çok zarar getirir. Bu işlemi deneme yanılma yoluyla yapmak mahsurludur. Saat pilleri tek tip değildir. Çoğu 1.5V olmasına rağmen amperleri ve boyutları farklıdır ve saatten hangi numara pil çıkmış ise o numaralı pilin takılması modülün doğru çalışması açısından şarttır. Casio Edifice saatinizin ayarını model ve markayı girerek internetten hatta youtube
      kanallarından görerek öğrenebilirsiniz.
      Internetten izleyerek bilgi alabileceğiniz sitelere de ( saat servisleri ile ilgili ) bakınız.

      Saygılarımla
      ÖMER AYDIN

  12. Sizin sattığınız otomatik kurma boxlardan aldım. Tissot, seiko tarzı otomatik saatlerim var. Kutuyu nasıl ayarlamam sağlıklı olacaktır. ? Yardımınızı rica ediyorum.

    1. Merhaba Tuna Bey,

      BOXY Modüler Saat Kurma aparatları kullanma kılavuzunu size mail olarak yollayacağız. Saatin marka ve modeline göre günlük devir adedi ayarı ve hangi yöne dönmesi gerektiği değişmektedir. Buben Zörweg diye winder imal eden bir firmanın sitesinden (buben-zorweg.com/en/service/winding-specifications/) önce saatinizin markasını girerek, daha sonra da modeline bakarak bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz.

      Saygılarımla,
      Ömer Aydın

  13. Merhaba;
    Marka bir saatim var fakat kolumdan çıkarttığımda ara ara durmalara yol açıyor ve tekrar kurduğumda uzunca bir süre kolumu hareket ettirmem gerekiyor.Sanırım içerisinde ki yağ bitti bakım zamanı geldi fakat videoda ki ürün çok kullanışlı bir alete benziyor bu ürün bilgisi ve fiyatını nereden alabilirim.Teşekkürler.

    1. Merhaba Çağlan Bey,

      Mekanik saatler yaklaşık 5 senede bir bakım ve yağlanma gereksinimi duyarlar. Saatinizin bakım zamanı gelmiş, ihmal etmeyiniz. Winder dediğimiz mekanik otomatik saat kurma aparatları, saatlerinizi sürekli çalışır vaziyette tutarlar tavsiye ederim. http://www.tevfikaydin.com.tr internet sitemizden BOXY Modüler Saat Kurma Aparatları olarak bakabilirsiniz.

      Saygılarımla,
      Ömer Aydın

  14. Merhaba, sorudan ziyade görüşünüzü fikrinizi almak istiyorum. quartz ile otomatik saat arasında kaldım. yukarıda bir arkadaş ”fabrikanın kapattığı gibi aklsın saatim açılmasın istiyorum ama otomatik saatlerin de bakıma ihtiyacı varmış” dedi şimdi bir quartz saatin sürekli pil için bir kaç senede bir açılması beni rahatsız ettiği için otomatik alayım bu dertten kurtulayım kafasıyla düşünmüştüm. Lakin aynı şekilde otomatik saatlerde bir kaç senede bir bakıma gitmeli bu açıdan quartzlardan bir farkı yok yani değil mi? hatta şöyle ki quartz bu konuda daha avantajlı çünkü daha az maliyet ve daha az ilgi istiyor. otomatik sanırım daha çok saati hissetmek isteyenlerin işi ki ben uğraşmak istemem açıkçası.
    sizden öğrenmek istediğim bu söylediklerim doğru mu? yani her 2side nerdeyse aynı yola çıkıyor hatta otomatik saatlerin bakım vs. maliyeti çok daha fazla olabiliyor quartzdan değil mi? o kapağı her türlü açtırmak zorundayım yani kısacası değil mi beni aydınlatır mısınız?

    1. Murat bey merhaba,

      Mekanik saatler usta işidir içinde mekanizma vardır ve hassas çarklar tarafından zamanı gösterirler, dolayısı ile bir sürtünme konusudur ve zaman içinde bakımı gerekir. Bu süre normal kullanımda beş yıldır.
      Ancak takmadığınız zaman mekanizmasına göre değişebilir ama ortakama 36 saat sonra durabilir ve yeniden ayar gerektirir az da olsa ayar farkı yapabilir. Pilli saatlerin ise işletim sistemi farklıdır. Pilden gelen gücün quartz denilen metali titreştirmesi ve zamanı eşit aralıklara bölmesi prensibiyle çalışır, koldan çıktığı zaman durmaz çok az ayar farkı yaparlar. Ortalama iki senede bir pil değiştirmeniz gerekir. Yazınızdan anladığım kadarı ile daha pratik olan pilli saate daha yakınsınız.

      O zaman tercihinizi o yönde kullanın pilli saatler otomasyonla imal edilir, mekanik saatler ise usta işidir bu yüzden gerçektir ve her gerçek olan şey gibi mükemmel değildir; saate karşı bir merak gerektirir.

      Saygılarımla
      Ömer Aydın

      1. Hayırlı günler 2 ay önce 2 tane otomatik saat aldım ilk aldigimi kullanip sonra ikicisini kullanuyordum bir süre farklı kullanmak için şuan ilk aldigim saati takiyorum ama turbülon da duraksamalar meydana geldiyor doğal olarak saatde duruyor nasil bir yol izlemeliyim

Bir cevap yazın