PANDÜLLÜ SAAT KLASİĞİ :NEUCHATEL

İlk olarak İsviçre’nin Neuchatel şehrinde üretildiklerinden bu isimle anılırlar. Duvar saatine farklı bir bakış açısı ve ihtişam getirmiştir. Erik, ıhlamur ve gül ağacından yapılma masif ahşap kasalı olanları daha makbuldür. Adeta ince belli bir kadına benzeyen formları ile bu kasalar, ahşabın zamanla çalışmasını önlemek için şekil verildikten sonra yaklaşık beş sene bekletilir ve doğal yöntemlerle kurutulurlar. Bu yüzden ayrıca değerli ve kalıcıdırlar.

Sekiz günlük mekanik kurmalı, saat başları ve yarımlarda çalan makinelileri olduğu gibi çeyrek çalarlı olanları da mevcuttur. Duvara monte üçgen bir rahle üzerinde dururlar ama saatler arkadan ayrıca duvara monte edilmektedir. Saatlerin özellikle ahşap olanları el işi yağlı boyama olup muhtelif desenler ve çiçek motifleri ile süslenmiştir.

Eluxa Saati-tevfikaydin-k

 

Neuchatel saatin tam kesiti: Saatin çalışma mekanizmasının sağ, çalar mekanizmasının solda olması nedeniyle saat hala doğru olarak çalışıyor. Ama gene de siz evdeki Neuchatel’de bu işlemi denemeyin!

Saatin üst bezeli ve ayakları çoğunda altın varak kaplamadır. Arka yüzlerinde, motifleri ve yağlı boyama işlerini yapan ressamların imzalarını taşırlar. XVI. Louis döneminin ve Fransız saraylarının klasizm akımının günümüze yansıyan temsilcileridir. Adeta bir tablo gibi, konulan yere ihtişam verir ve sürekli sağa sola salınan pandülü ve çaları ile ortama hareket getirirler.
Kadranları genelde Roma rakamlı olup mine veya sarı prinç el işi oymalıdır. Ne yazık ki bu saati üreten İsviçreli firmalar gittikçe bu saatlerin imalatından vazgeçmekte veya kapanmaktadır. Mesela Zenith bu duvar saatlerini artık yapmamaktadır. Imhof ve Luxor kapanmış, La Castelle üretimini oldukça azaltmıştır. Eluxa ise Yverdon tarafından satın alınmış ve hayatta kalma çabası vermektedir.
Fakat, 200-300 yıllık Neuchatel saatler yine de kıymetini bilenlerin duvarlarında değerlerine değer katarak geçen zamanı göstermektedir.

1964 defa okundu

7,086 total views, 1 views today

Bir cevap yazın