ZAMANSIZ ARIZA

Mekanik saatin daha sadece çok az sayıda meydanlarda, kiliselerde ve muvakithanelerde bulunduğu yıllardan bahsediyoruz. İnsanlar için zaman kavramı kilise çanı veya ezan saatleri demekti. Saniyelerin hiç, dakikaların pek kıymeti yoktu. Saatler ise sabah, öğle ve akşam olarak tanımlanırdı. Hiç kimsenin acelesi yoktu. Bütün işler gün ışığına göre ayarlanırdı. Yakın çevremiz tek haber kaynağıydı.

John Harrison clock

 

John Harrison yaşamı boyunca beş tane denizci kronometresi yaptı. Yukarıda resmi bulunan ‘H1’ adlı saat Harrison’ın 43 yaşındayken ürettiği ilk saattir. Daha sonraki yıllarda, bu saati geliştirerek çok dakik versiyonlarını da yapmıştır. Saatin üst tarafında iki yanda bulunan yuvarlak metaller ileri geri sallanarak geminin sallantısıyla oluşan şokları emer ve saatin dakik çalışmasını sağlarlar.
1761 yılında, işte dünyada bu şartların hüküm sürdüğü yıllarda, İngiliz John Harrison deniz aşırı yolculuklarda bulunduğumuz yeri tam hesap etmemiz ve doğru rota çizmemiz için çok gerekli olan ve sarsıntılardan etkilenmeyecek dakiklikte denizci kronometresini yapmayı başardı. İşte bu büyük buluş yeni kıtaların keşfine, insanların zaman ve mekân kavramlarının değişmesine ve ufkunun açılmasına neden oldu. Gün ışığına endeksli hayatlar artık saatlere hatta dakikalara endeksli hale geldi. İnsan hayatında bir koşuşturmacadır başladı. Haberleşme ve iletişim her geçen gün hızını arttırdı. Dünya ufaldı. İnsanların en büyük sorunu hiçbir şeye yetişememek oldu. Zamansızlık bir salgın hastalık haline geldi. Tıp insanın ömrünü uzatıyor ama zamansızlığa çare bulamıyordu. Yapılması gereken işler gecikiyor, yapmayı arzu ettiğiniz işlere vakit kalmıyordu.
rat race
İşte böyle bir koşuşturmaca anında zamanın durduğunu fark ettiniz. Umarım bu sadece mekanik bir arızadır. Saatinizdeki sorunları çözecek iyi ustalarımız var. Önemli olan çok arzu ettiğiniz, sevdiğiniz işleri yapamadan zamanınızın dolmamasıdır.
Şimdi saatlerinize tekrar bakmanızı, çok hoşlandığınız arzu ettiğiniz işlere ve sevdiğiniz insanlara daha çok zaman ayırmanızı diliyorum.
Zamanınız sizin olsun ve hiç tükenmesin…

421 defa okundu

4,948 total views, 1 views today

Bir cevap yazın