“KADRAN” , SAATİN GÖRÜNEN YÜZÜ

“Hayatta en çok saatime bakarım” dedi bir müşterim saatinin kadranına bakarak.

Üzerinde ölçme amaçlı rakam, çizgi veya işaret bulunan her türlü ölçüm cihazının gerçek işlevini rakamsal olarak gösteren; o en çok bakılan yüzüne “Kadran” denir. Saate baktığımızda ilk görüşte kadranının albenisinden etkilenir ve saat hakkındaki kararımızı veririz. Kadranı bozulmuş, yıpranmış bir saat ne kadar iyi çalışırsa çalışsın, bütün cazibesini kaybeder.

Rengi, indeksleri, rahat okunması, rakamların Arap, Romen, eski Türkçe olması, hiç rakam olmaması, rakamların yazılış sitili, üzerindeki motifler, marka logosunun yazılışı, takvim göstergesi ve yeri, gün göstergesi, kronograf göstergeleri, GMT (İki ayrı yerel saat) göstergesi, ayın fazları göstergesinin her biri kadranın üzerinde yer alır ve saatimizi kişiselleştirir.

iphone mondaine

 

 

Bazı orijinal kadran dizaynları, adeta markayla özdeşleşir, kimlik gibi olur. Bu nedenledir ki; İsviçre tren istasyonlarda sıkça bulunmasıyla tanınan Mondaine markası, geçtiğimiz sene kadran stilinin izinsiz kullanımıyla ilgili olarak Apple şirketiyle davalık oldu.

0606085w_459x715_2

 

İşte markasıyla özdeşleşmiş bir kadran modeli daha! Movado markası, bu orijinal kadran tasarımı sayesinde, New York Modern Sanatlar Müzesi’nde sergilenen bir saat olma özelliğini taşıyor.
 
Geleneksel saat kadranı yapımı ustalık gerektiren bir iştir. Renk tonunun doğru ayarlanması, kadran üzerindeki işlemeler, rakamların ve indekslerin doğru şekilde işaretlenmesi veya montajı, emaye (eski tabiri ile mine) kadranlarda fırınlanma sırasındaki ısı ayarları ilk bakışta fark yaratır.

 

 

 

Burada esas üzerinde durmak istediğim Bizanslılar zamanında İstanbul’da en üstün örneklerini gördüğümüz emaye sanatının saat kadranlarına uyarlanmasıdır. Emaye sanatı aynı mekanik saat yapımı gibi sabır, ustalık, teknik ve hayal gücü gerektirir. Profesyonel emaye ustaları bugün hala geleneksel yöntemleri kullanıyorlar.

nardin_enamel_collage

van-cleef-arpels-charms-extraordinaire-feerie-dandelion-watch-1

 

_DSC0183

Minyatür emaye sanatının sergilendiği saat kadranları, her aşaması ile ustalık isteyen ve %100’ü orijinal ve birbirinden farklı olan tasarımlardır. Silikon kristallerinin magnezyum ve boraks karışımları ile yüksek ısılarda aynı cam gibi eritilmesi ile oluşturulan emaye; zamanla rengini ve parlaklığını yitirmez, ışıktan ve rutubetten etkilenmez. Böylece saatinizin kadranı kişiselleştiği gibi kalıcı ve evladiyelik olur adeta bir tabloya sanat eserine dönüşür.

P-2_Miniature-enamel-painting_vancleefarpels

 

 

untitled2_1

 

Ulysse-Nardin_ClassicoDragon_

 

Bugüne kadarki yazılarımızda çoğunlukla kadranın arkasında ne var ile ilgilendik. Bu yazımız ise saatin dış güzelliği, görünen yüzü ve cazibesi ile ilgili oldu.  Bauhouse ekolünün o çok bilinen felsefesi ve Usta Saati yorumu ile yazımı bitirmek istiyorum: “Fonksiyonel değilse güzel değildir; güzel değilse fonksiyonel olmak ne işe yarar

Usta Saati yorumu : “Mekanik değilse güzel değildir, güzel değilse mekanik saat ne işe yarar.Umarım uyarladığımız bu sözle, Bauhaus ekolünün hayranlarını fazla kızdırmamışızdır.

22685 defa okundu

49,894 total views, 2 views today

“KADRAN” , SAATİN GÖRÜNEN YÜZÜ” için 2 yorum

  1. Yaklaşık 5 sene önce Eskişehir’de lületaşı kullanımının katma değerini yükseltmeyi amaçlayan bir tasarım yarışması düzenlenmişti. Jüriye, lületaşının el ile işlenerek saat kadranında kullanılmasını önermiştim. Doğal bir malzeme, zanaat barındıran bir saat, beyazın farklı bir tonu kadranda çok güzel durur diye düşünüyorum. Lületaşı ustaları saat yapımı konusunda gelişmiş ülkelerde yaşıyor olsalardı, lületaşı kadranlı Panerailer ya da AP’ler görebilirdik.

  2. Merhaba yazılarınızı zaman zaman takip ediyorum .siteniz çok faydalı
    Ben saat hastasıyım.Bütçem el verdiği kadarıyla otomatik mekanizmalı saatler alıyorum .Hayalim bir submariner ama rakamlar TR de çok yüksek Amerika’da wallmartta bile 7000 dolar civarında sıfırı satılan bu modelin ikinci elleri burada 25 bin tl den başlıyor
    hobi olarak saat kadranları çiziyorum.Bunun profesyonel anlamda bir kursu var mıdır ? yani saat tasarım ve kadran tasarım aynı zamanda ustalık.Aslında kurs kelimesi bile o kadar basit kalıyor ki .4 yıllık üniversitesi olması lazım bence bu sanatın.
    Ayrıca hobi olarak evde saat kadranı tasarlayıp taşlar monte edip boyama vs işlemler yapmak istiyorum bu işin tekniklerini öğrenmek istiyorum.Bu iş gerçekten mutluluk veriyor severek yapacağıma inandığım bir iş .Kim bilir belki ileride Mad tarzı ufak bir atölye bile açılabilir .Sonuçta Türkiye de benim gördüğüm kadarıyla saatlere personelizasyon yapan atölyeler yok.
    Mesela Luxory bir saati satmak için almıyor insanlar , o saatin tokasına ya da içine neden sahibinin adı yazılmasın ( değerli taşlarla veya farklı tekniklerle )
    bu konuda yönlendirmenizi rica ediyorum ,İstanbulda ikamet ediyorum yok mudur bunun bir kursu ,hocası,ustası ?

    şimdiden teşekkür eder ,çalışmalarınızın devamını dilerim

    ismail

Bir cevap yazın