SAAT KASASI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Daha önceki yazılarımda daha ziyade saat mekanizmaları üzerinde durduk. İsviçre mi? Japon mu? Aman Allahım yoksa Çin mi?  / Kendi imalatı mı? / Başkasından tedarik mi? / Basit mi? / Komplike mi? …

Bugünkü yazımda saatin zarfı, yani kasası hakkında yazmak istiyorum:

Saat kasalarının ilk görevi, saatin dış etkilerden korunmasıdır. Su ve toz, saat mekanizmalarının hep düşmanı olmuştur. Bu yüzden kasanın koruma özelliği ön plandadır. Arka kapağın kasa ile teması; saat ayar kolunun kasa ile uyumu; su geçirmezlik oranı ve daha sonra kasanın yapıldığı malzemenin özelliği ön plana çıkar. Kolumuzda bazılarımızın 24 saat taşıdığı ve tenimize direk temas eden saat kasalarının hangi metalden yapıldığı tabii ki çok önemlidir.

GoS_Watch_Case_Damascus_Steel_below

Zaman içinde, krom, pirinç, çelik, altın, platin, altın kaplama, titanyum, seramik, karbon fiber, bronz, plastik, melamin, alüminyum gibi metaller ve bunların alaşımlarından saat kasaları yapılmıştır.

Burada dikkat edilmesi gereken husus kullanılan metallerdeki “nikel” oranı olmalıdır. Nikel oranı yüksek metallerin kolda derimizle sürekli temas halinde olması sağlık açısından çok zararlıdır. Alerjik bünyeli insanlar bazı metallerden daha çok etkilenmekte ve saat kullanmaktan, kalitesiz saat kasaları yüzünden vazgeçmektedirler.

$_35

Günümüzde bilinçli saat markaları kasalarında 316L kalitede, nikel oranı az çelik, 18K altın, platin veya titanyum gibi metalin kendisini kullanmayı tercih etmektedirler. Bu durum zaman içinde kasanın yüzeyinde meydana gelecek çiziklerin polisaj dediğimiz teknikle yok edilmesine de imkân tanımaktadır.

2cases

Kasanın diğer bir özelliği de mühendislik ve tasarımının birbiriyle olan uyumudur. Saatte fark yaratan şüphesiz ki değişik tasarımıdır; ancak kullanış acısından rahat, konforlu ve fonksiyonel değilse;  sadece sıra dışı bir tasarım olarak kalırlar.

Tevfik Aydın Saat_Koyun saatiKoyun saatinin (İnsanların koyunlarında taşındığından bu ismi almıştır) zarfı
Cep saatlerinden daha büyük olup genelde boyna veya bele asılan kuşak içinde taşınan ve ayrı bir anahtarla kurulan saatler birkaç metal muhafaza (kasa)  içinde itina ile korunurdu.
(Tevfik Aydın Saat koleksiyonundan)

Yıllara meydan okuyan adeta bir ikon haline gelen saat modellerine baktığımızda yüksek mühendisliğin tasarımcılarla olan olağanüstü uyumunu açıkça görürüz.

Eski bir deyiş vardır: “Zarfa bakma, mazrufa bak” derler. “Dış görünüşüne değil de içinde ne var ona bak” demektir ama saatte durum böyle değildir. Zarf da, mazruf da önemlidir.

20410 defa okundu

42,748 total views, 2 views today

SAAT KASASI NEDEN ÖNEMLİDİR?” için 9 yorum

  1. Bu konuda teknik bir hata var sanırım. AISI 316L çeliğin nikel oranının düşük olduğunu yazmışsınız.

    316L nin nikel değil karbon oranı düşüktür. Nikel oranı yüksektir. Bu yüzden korozyon dayanımı diğer paslanmaz çeliklere göre çok iyidir.İnsan terine, turşu suyu asidine, tuzlu peynir suyuna ve deniz suyuna çok iyi dayanır. Bu nedenle 316L tercih edilir.
    Lakin nikel oranı %10-14 arasıdır. Nikel alerjisi olan insanlar için, nikel oranı %8-10 olan 304 paslanmaz çelik mutfak eşyalarından daha sakıncalıdır.
    Bilginize.
    İyi çalışmalar.

    1. Kadir Bey merhaba,

      316L çelik hakkındaki bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Zaten bu bloğu yazma nedenimde belirttiğim gibi gayem bu konunun ustaları ile iletişimde bulunarak karşılıklı olarak bilgi ve görgümüzü arttırmak ve yanlış bildiklerimizi doğru bilgilerle düzeltmek.

      Nikel oranı hiç de az olmayan 316L çelik kasanın diğer kimyasallarla ( insan teri, turşu suyu asidi, tuzlu peynir suyu ve deniz suyu gibi) temas halinde kolay etkileşime girmeyip daha dayanıklı olduğunu öğrendim.

  2. eskı saat kasaların uzerlerınde 10 ons 20 ons yazısı var bu yazı kasa yapımında kullanılan malzemenin içine katılan altın mıktarımı demek ornek 10 ons yazan bir kasa nın degerı nedır veya degerlımıdır

    1. Ons bildiğim kadarı ile bir kütle ağırlık birimidir ve genellikle gümüş, altın ve platin gibi metallerin kütlelerinin ölçülmesinde kullanılır. Saat kasalarında kullanılan altın miktarının kütle ağırlığını bildirir. Ancak yaygın olanı micron’dur. Kullanılan altının kalınlığını gösterir. Çelik veya krom kasalar genelde 18 K altınla kaplanırlardı. 5, 10, 20 hatta 60 micron kalınlığında altın kaplama saatler bulunmaktadır.

      Micronun kalınlığı ne kadar fazla ise kaplama daha dayanıklı olacağından mikron miktarı arttıkça saat daha değerli olurdu. Son zamanlarda bu teknoloji yerini daha dayanıklı ve ucuz PVD kaplama tekniğine bırakmıştır. 10 ons yazan saatin kasa değeri diye bir şeyden bahsetmek zordur. Saatin altınını değerlendirmek istiyorsanız bunu kuyumcularla konuşmanız gerekir. Saat olarak 10 ons yazan kasalı bir saatin değeri markasına saatin hali hazırdaki durumuna ve en önemlisi kullanacak kimse için hatırasına bağlıdır.

  3. Merhaba, bu durumda alerjisi olan biri nikel oranı olarak 316L’li saat almamalıdır, doğru mu? 304 mü yazması gerek? Bu koşulu sağlayan saat marka&modelleri ile ilgili örnek verebilir misiniz? Teşekkürler.

    1. Merhaba Yasin Bey,

      Aynı konuda, aynı şeyleri tekrarlamak istemiyorum. Lütfen blog yazımı ve altındaki yorumları tekrar okuyunuz. Sualinizin cevabını net bir şekilde alabilirsiniz.

      Saygılarımla,
      Ömer F. Aydın

  4. Aliminyum ve çelik saat kordonu konusunda benide bilgilendirirseniz çok mutlu olurum swatch marka aliminyum kasa bir saatim var hafif fakat sağlik acisindan bir problem yaratirsa kullanmamayi tercih ederim

Bir cevap yazın