Mekanikten hoşlanır mısınız? Makinelerin çalışmasını, çarkların ve el aletlerinin işlevlerini izlemek hoşunuza mı gider?
Sevenfriday, mekanik mekanizmanın çalışmasını harika bir endüstriyel tasarımla gözler önüne sermek istemiş. Birbiriyle çelişen ancak bir araya geldiğinde bütünlük sağlayan bir malzeme yapısı ve kullanılan renklerin birbiriyle uyumu ile sıra dışı bir kol saati tasarlamış. 47 mm çapına rağmen, ince bileklerde bile kasanın bileği mükemmel şekilde kavraması ve eğreti durmamasına biraz da dikdörtgen ancak köşeleri yuvarlanmış harika kasa yapısı neden olmuş. Makine olarak Japon malı, güvenilir Miyato mekanizmaları kullanmışlar.
Hâlihazırda P ve M serisi olmak üzere, kasa yapıları aynı fakat kadran tasarımları ve ayar tepeleri farklı taraflarda olan iki modeli mevcut. P serisi kendi içinde farklı renkli kadran, kasa ve kayış tasarımlarıyla 8, M serisi ise 2 farklı varyasyona sahip. Başka bir deyişle, kendine has bir çizgisi olan, fark yaratmak üzere düşünülmüş saatler.
M Serisi
P Serisi
İyi bir ürün ortaya çıkınca, sıra markanın ismine gelmiş: “SEVENFRIDAY”.
Çoğumuz zamanımızı bir şekilde kiralamışız, yapmaktan hoşlandığımız bizim için adeta zamanın durduğu faaliyetlerimizi maalesef ancak hafta sonlarında gerçekleştirebiliyoruz. Bu yüzden Cuma günleri, çalışan insanlar için bütün dünya kültürlerinde farklı bir heyecana neden olur; çünkü hafta sonları insanların kendi zamanlarını kullandıkları anların müjdecisidir. Sevenfriday, bu ismi marka olarak seçerken adeta kullanacağınız kendi zamanlarınızın saati olmayı vurgulamış. Ayrıca kim istemez ki haftanın yedi günü Cuma olsun, sadece kendi zamanımızı kullanalım, bizim için önemli anlar ve hatıralarla dolu bir hayat yaşayalım?
İyi bir ürün ve hatırda kalan espirili bir marka ismi yaratan Zürihli firma sahibi ürünün en iyi şekilde pazarlanması ve sunumu için de ayrı bir özen göstermiş. Ahşap şarap kutusu büyüklüğünde tahtadan yapılmış kapağı sürmeli kutusu, garanti belgesi ve silme bezi ile bu konuda da fark yaratmak ve saatin hediyelik unsuruna da vurgu yapmak istemiş.
YedigünCuma (Sevenfriday) olsun diyorum; başka da bir şey demiyorum!
10585 defa okundu
55,815 total views, 1 views today
Benzer Yazılar
Bu markanin saatlerini ilk gordugumde yaptigim yorum benim acimdan bugun de gecerliligini koruyor; iyi fikir, kotu uygulama, cirkin dizayn. Icindeki Miyota mekanizmadan, o mekanizmaya ragmen koyulan ucuk fiyatlardan vs. bahsedilebilir tabi ki ancak bu saatle ilgili en buyuk problem okunamiyor olusu. “Yahu saat kac acaba?” diye okuyabilmek icin 40 takla atacaginiz bir saati neden takmak isteyesiniz ki? O yuzden bence bu saatin piyasasi kolunda farkli bir sekle semale sahip bir aksesuvar tasimak isteyenlerden daha ote olamayacaktir..
Çağatay Bey merhaba,
Yorumunuz için teşekkür ederim. Farklı fikirler, görüşler en önemlisi de geri dönüşler benim için çok önemli!
Öteden beri bir saatin işlevsel özelliğinin yani okunabilir olmasının çok önemli olduğuna inanmışımdır. Yorumunuzdan saati elinize alarak incelediğinizi varsayıyorum. Sıra dışı, farklı bir tasarım ve iskelet saatlerin birçoğunda olduğu gibi ilk bakışta kadranın olmaması bir yadırganma nedeni olabiliyor.
Blogtaki resimlerde görüldüğü gibi P serilerinde akrep ve yelkovan farklı boyutlarda ve renklerde dizayn edilmiş. Sağ altta saniye bir çember üzerine çizilmiş 10’ar dakikalık taksimat ile 1’den 60’a kadar rakamlar belirtilerek ve çemberin kendisinin dönmesi ile çalışıyor. Onun altında saatin kalbi, regülatörü sayılan balans, salınımını yaparak saatin adeta kalp atışlarını gözler önüne seriyor. Sol üstteki 24 saatlik taksimatlı çember ise gene işlevsel ve dönerek takip edilen saati 24 saat bazında rakamsal olarak gösteriyor.
Yeni M serisinde ise mekanik otomatik saatte dijital göstergeler kullanılmış, ortadaki çember yani 60 saniyelik taksimat sürekli dönerek saatin merkezine bir hareket kazandırmış. Sağ taraftaki rakamlar ise yarım ay şeklindeki bir pencereden dakikaları gösteriyor. Onun sağında ise gene rakamsal olarak hareketli bir çember üzerine saat, 1’den 12’ye kadar bir rakam bir çizgi olarak yazılmış ve saatin üç hizasına kasanın merkezinden çekilen bir çizgi ile bütün dijital rakamların hangi hizada okunacağına işaret edilmiş. Ayar kolunun solda olması da bir farklılık kazandırmış.
Bence sıra dışı, farklı bir saat. Fiyat hususuna gelince, Miyota makine problem çıkarmayan, denenmiş ve iyi bir makinadır. Burada sizin satın aldığınız kullanılan malzeme maliyetlerinin alt alta toplanması sonucu ortaya çıkan bir maliyet, artı kar marjı değildir. Saat artık her yerde var, sizin burada satın aldığınız farklı bir tasarım, mekanizmayı gözler önüne seren sıra dışı bir dizayn, renk uyumu, kolda rahat taşınması ve imajıdır.
Şayet saati elinize alıp incelemediyseniz yolunuz Kanyon AVM’ye düşerse beklerim. Saat tarzınıza uymayabilir ancak saatin okunmasında ve dizaynında alışılagelmiş olmamanın dışında benim kanımca problem yoktur.
Seven Friday görüntü olarak gerçekten sıra dışı ve herkesin kolunda olmasını isteyeceği bir saat. Ama bu kişilere ben dahil değilim.Miyota makina kullanan bu saatte bence makina seçimi son derece yanlış.Eta ya da sellita kullanılsaydı bu muhteşem tasarım ile isviçre harika bir makinanın birleşiminden çok değerli bir eser doğabilir ve biz koleksiyonerlerin kutularında vazgeçilmez bir yer sahibi olabilirlerdi.
Burak Bey merhaba,
Sevenfriday sizin de bildiğiniz gibi Citizen’nin makinası Miyoto’yu kullanmaktadır. Citizen ve Seiko Japonya’nın en iyi saat markalarıdır. Mekanik saat makinası imalatı mühendislik, ustalık, beceri, sabır ve kalite kontrolu ister. Japonların bu hususlarda mükemmel oldukları da herkesçe bilinmektedir.Miyoto makinalı saatleri daha öncede sattım ve bir sorunla karşılaşmadım. Dolayısı ile ben ortaya çıkan ürüne makineye bakarım.
Makine’nin Japon malı olması beni hiç rahatsız etmedi.
Saygılarımla
Ömer Aydın
saatin tanıtımı ve yorumlar ile tamamlanmış herkese çok teşekkürler
M serisi değil ama P serisi kesinlikle okunaksız. Saate baktığım anda kaç olduğunu görebilmeliyim. Bu açıdan bakıldığında flieger saatler en kullanışlı olanlar. Öncelikli vazifesi vakti anlaşılır bir şekilde göstermek olan saat, aksesuar olmaktan öte geçemiyor. Bir de bunlara yakın tasarım çizgisinde olan Ancon X-35 var. Bunları taşımak tamamen hamallık.
Bir isviçre saat markası manufactor değil se ya eta yada selita makine kullanıyor. yani montaj yapıyorlar. miyato makineler jopon dakiklik olarak daha iyi olduğunu düşünüyorum.
Bu saatte tarih göstergesi mevcutmudur? Bir iki gün takmadıgım zaman duruyor tekrar taktıgımda kendisi güncellemiyormu? Teşekürler
Tarih göstergesi yoktur. Yaklaşık 36 saat rezervi vardır takılmadığı zaman. Bu süre aşıldığında yeniden ayarlamak gerekir, mekanik bir saattir, enerjisini kolunuzun hareketinde alır !
Merhaba
Sizden öğrenmek istediğim bir konu olacak saat üretimi Türkiye de yapılıyor mu ? Yapılıyorsa nerede hangi firma. Üretim derken ufak boyutta esnafın montaj yaptığı şekilde değil. Seri üretim dişlileri gövdesi vs.
Sabri bey merhaba,
Türkiye’de mekanik kol saati sanayi bulunmamaktadır. Zaten dünyada rekabetçi olan İsviçre ve Almanya’da bu konuda çok eski ve gelişmiş bir yan sanayi mevcuttur. Türkiye’de mekanik saat yapılabilir ancak yan sanayisi olmadığından fiyatları rekabetçi olmaz. Aynı çatı altında saatin bütün parçalarının imali için de büyük bir yatırım ve pazarlamasında büyük bir çaba gerekir. Türkiye gibi sermaye sıkıntısı olan bir ülkede bu konuda kısa dönemde başarılı olmak zordur. Ancak yan sanayi ile başlanır ve dünya piyasasında rekabet etme esasına göre zaman içinde rekabetçi olunabilir. Her mükemmel iş gibi uzun süreli düşünmek ve hesap yapmak gerekir.
Saygılarımla,
Ömer Aydın
Ömer bey merhaba
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Başka bir sorum olacak yan sanayide ne üretmeli size göre saatin hangi kısmıyla başlanmalı. İkinci bir sorumda saat ile ilgili teknik faydalanabileceğim bir kaynak döküman veya başka bir şey kaynakta olabilir bu tür şeylere ihtiyacım var.
Sabri bey merhaba,
Mekanik saat artık çağdaş bir ürün olarak kabul edilmiyor. Şu anda birçok üründe olduğu gibi saat ve yedek parçaları piyasasında da üretim fazlası mevcut. Birçok tanınmış saat markası bile yeni model üretmek yerine o markayı meşhur etmiş esaslı eski tasarımlarına geri dönüş yapıyor.
Saat parçası yan sanayi konusunda en rekabetçi ülkeler İsviçre, Almanya , Japonya ve Çin.Mekanik saatte çoğu geleneksel teknolojiyi ancak yeni ve daha dayanıklı malzemeleri kullanılıyorlar.Mekanik saatin en çok sarf edilen parçaları Cam, tepe (ayar kolu), zemberek, kurma çarkları, paslanmaz çelik vidaları ve deri kayışları’dır. Bu konular da atölye tarzında yapılacak bir imalatın gerek fiyat gerek kalite yönünden dünyada rekabetçi olma şansı yoktur.Birçok ülkede saat fabrikası gezmeme rağmen saat ve parça imalat sanayi konusunda size detaylı ve teknik bilgi veremem.
Mekanik saatin satışı konusunda ise bugünkü ekonomik şartlarda hikayesi ve geçmişi olmayan yeni bir ürünün pazarlanmasının çok zor olduğunu söyleyebilirim.
Selamlarımla,
Ömer Aydın
Yanlış anlamayın fikirlere saygım sonsuz ancak saat sanatında ve bu işin koleksiyonculuk kısmında bir gerçek vardır. “Swiss made” tartışılmaz. japon da iyidir tabiki ancak çin bile fasonda aynılarını üretbiliyor lakin bu gerçeği değiştirmez. Böyle pazarlama işine girmiş, gösterişli ve prestijli bir marka olma yolundaki firma 500 liralık bir saatle aynı makineyi kullanıyorsa büyük hatadır! Hele satış fiyatlarına eta makineli saatler alınabiliyorsa. Bence eğer siz bu markadan reklam almadıysanız bunu reddetmemeniz gerekir…
Eren Bey Merhaba,
Yorumunuza ancak cevap yazıyorum kusura bakmayın. Bir saati imal etmek ne kadar çok işlemin doğru olarak yapılmasını gerektiriyorsa, imalatı bitmiş bir ürünü de doğru şekilde piyasaya sunmak da fazlasıyla çaba gerektirir. Mükemmel bir ürününüz olabilir ancak doğru şekilde konumlandırıp piyasaya sunamamışsanız sonuç hüsrandır.
Saatçilikte de bu böyledir. Saatin satış fiyatı parça ve işçilik maliyetlerinin alt alta sıralanıp toplanması ile oluşmazlar. Yeni ve hikayesi olmayan bir markanın piyasada yer edinmesi kolay bir iş değildir. Markasından, tasarımına, hedef kitlesinden, kola intibak edişine, reklam kanallarından ne şekilde ve nerde pazarlanacağına kadar birçok konuda doğru davranmak gerekir.
Saatin mekanik makinası ve sorunsuz çalışması da bu hususlardan bir tanesidir. Üzerinde Citizen firmasının denenmiş ve nerdeyse hiç sorun çıkarmayan Miyoto makinası olması beni hiç rahatsız etmiyor. Müşteri portföyündeki hakikaten seçici topluluğa baktığımda onları da rahatsız etmediğini görüyorum.
SevenFriday sıra dışı bir saat olması ile sosyal medyada en çok paylaşılan saatler arasına girmiştir. Bu onu koleksiyoncular arasında çok tercih edilen bir saat yapar mı bilmiyorum. Ancak saat koleksiyonu yapan müşterilerim arasında satın alanların olduğunu rahatlıkla söylebilirim. Saati koleksiyonları için mi aldılar bilmiyorum ancak alırken keyif aldıklarını ve mağazadan çıkarken saatin kollarında olduğunu izledim.
Selam ve Saygılarımla,
Ömer Aydın
Saati kullaniyorum.farklı bir tasarım olduğu için aldım(M2-01)modeli.
Su gecirmezligi hakkında sorum olacak.
Çeşitli terimler kullanılıyor internetten araştırdığımda,mesela 30m ne anlama geliyor.
Denizde yuzerken ve dalarken kullanabilirmiyim?
Balkan Bey,
Sorunuza verdiğimiz cevap mail yoluyla size iletilmiştir.
Saygılarımla,
Ömer F. Aydın
Merhaba günlerdir saate bakıyorm ama bir türlü çözemedim meistersinger lütfen biri bu konuda açıklık getirebilirmii
Kare ve dikdörtgen saatlere hiç ısınamadım. Urwerk ve Cristophe Claret gibi saatler hariç saatin kasası yuvarlak veya hafif elips olmalı.