HOMEROS’UN KALEMİ

Bu senenin limitli Montblanc Yazarlar Serisi kalemi, batı edebiyatı ve kültürünün temel eseri olan; antik Yunan kültürüne ışık tutan İlyada ve onun devamı niteliğinde olan Odesea destanlarının yazarı ünlü Yunanlı şair, edebiyatçı ve tarihçi olan Homeros (Homer) onuruna çıkarılmıştır.

M.Ö.8’inci yüzyılda yazılan destana konu olan Truva antik şehrinin Çanakkale yakınındaki Hisarlık konumunda olduğunun tespit edilmesi ile Türkiye için ayrı bir önem taşıyan bu bölge, 1998 yılında UNESCO dünya mirası ve sit alanı olarak da ilan edilmiştir.

Destandaki efsaneye göre; Yunan müttefik birlikleri, 10 yıl süreyle kuşattıkları, etrafı kale duvarları ile çevrili Truva şehrini ünlü tahta Truva atı savaş hilesi ile ele geçirmişlerdir.  Şehrin surları önüne bırakılan devasa tahta at, Truvalılar tarafından bir Yunan hediyesi olarak algılanmış ve şehrin surlarının içine alınmıştır. Ancak tahta atın gövdesine saklanmış olan Yunan askerlerinin gece çıkarak nöbetçileri öldürmesi ve şehrin kapılarını açmasıyla Truva şehri ele geçirilmiştir.

 

 

Montblanc kalem tasarımında destandaki bu efsaneye ve ünlü Truva atına vurgu yapılmaktadır. Kalemin tasarımında sıkça vurgu yapılan bir diğer karakter de Truva savaşlarında önemli rol oynamış yarı tanrı sayılan Yunanlı kahraman Aşil’dir.  Aşil, efsaneye göre çocukken annesi Thetis tarafından bacak bileğinden tutularak kutsal nehir Styx’e sokulmuş ve sadece annesinin tuttuğu bacağına isabet eden kısım haricinde vücudu ölümsüzlük kazanmıştır. Truva savaşının son dönemlerinde Aşil, hasmı Paris tarafından baldır adalesini topuk kemiğine bağlayan bacak adalesinden bir mızrak darbesi ile vurularak öldürülmüştür. Daha sonra bacağımızın bu kısmı “Aşil tendonu” diye adlandırılmış ve çok kuvvetli yenilmez efsane yaratıkların en zayıf noktasını anlatmak için de kullanılmaya  başlanmıştır.

 

Kalem her zamanki gibi iki ayrı versiyon olarak piyasaya sürülmüştür. 1581 adet limitli olan modelinde limit adedi, 1581 yılında destanın ilk gerçek tercümesinin yapılmasına vurgu yapmaktadır. Kapağın tepesindeki Montblanc ablemi sedef olarak yapılmıştır. Kalemin kapağı şampanya renkli altın kaplama olarak imal edilmiştir. Klipsi yarı tanrı kabul edilen Aşil’in mızrağı gibi tasarlanmıştır. Kapağın üst halkasında Yunan gravürleri bulunmaktadır. Dolma kalemin 18K altın olan ucunda efsane Truva atı resmedilmiştir. Kalemin gövdesinde gene şampanya renkli altın kaplama bir at başı (anlı) yer almaktadır. Kalemin gövdesindeki mat mercan renkli reçine ile Aşil’in askeri zırhına gönderi yapılmıştır.

 

Kalemin diğer versiyonunda ise kapağın üstündeki Montblanc ablemi özel reçineden imal edilmiştir. Mat siyah reçine gövde Truva atlarının rengindedir. 18K altın olan dolma kalemin ucunda Aşil’in miğferi altın üzeri kakma olarak resmedilmiştir. Kalemin bütün aksesuarları diğerinde olduğu gibi şampanya rengi altın kaplamadır ve klipsi Aşil’in mızrağı gibi tasarlanmıştır. Kapağın üst çemberi de Yunan gravürleri ile süslenmiştir. Kalemin gövdesinde adeta minyatür bir heykel gibi duran at başı (anlı) kaleme inanılmaz bir tutuş rahatlığı ve görsel güzellik katmaktadır. Bu versiyonun roller ve tükenmezi de vardır, ayrıca sadece setinde kurşun kalem seçeneği de bulunmaktadır.

 

Bu serinin mürekkebi ise Ege denizinin ve Yunan evlerinin çatı renginden esinlenilerek Yunan mavisi renginde tasarlanmıştır.

 

731 defa okundu

5,597 total views, 1 views today

Bir cevap yazın