SAATİN MÜCEVHERLE BULUŞTUĞU YER : 40.BASEL FUARI

Hareketli 116 baget taş kasa, pırlantalarla bezenmiş kadranı çevriliyor; marka da Breguet olunca ‘Çılgın Çiçek’ ismini fazlasıyla hak ediyor.
Bu sene 40’ıncısı düzenlenen Basel Saat ve Mücevher Fuarı, 41 ülkeden 1800 katılımcı firma ile gene göz kamaştırdı.
Saatten, teknolojiye, tasarımdan mücevhere ve vitrin malzemesine kadar yaratıcılığın sınır tanımadığına bu fuarda bir kez daha şahit olduk.
430 milyon CHF’lik bir yatırımla 2013’de tamamen yenilenecek olan fuar salonlarına ve her sene gitmenin alışkanlığı ile gözü kapalı bulduğumuz değişik markaların standlarına bu sene ile beraber veda ettik.
aaaabasel

Merakımız saat olunca katılımcı 296 adet hakiki saat markası arasında seçim yapmak ve önceliklerimizi belirlemekte gene bir hayli zorlandık. İlk izlenimimiz fuarın bu sene çok daha renkli olmasıydı. Saat kadranları en klasik prestij markalarında bile renklenmişti. Öne çıkan renkler sarı, mavi ve turuncuydu. Zamana meydan okuyan kendine has özel kasalar ve tasarımlara sahip markalar için sıra dışılık ve yeni satışlar anlamına gelmişti farklı renklerin ön plana çıkması ve moda olması.

Büyük kasalar eski cazibesini yitirmiş gibi göründüler. Erkek saatlerinde 40–43 mm yeni modeller vardı. Bayan saatlerinde ise 27–38 mm arası yeni modeller çoğunluktaydı. Fransız zevki, bayan saatlerinde ön plandaydı. Kasaların köşeleri iyice yuvarlatılmış çok daha feminen bir görüntüye kavuşmuşlardı. Mekanik makinelerin bayan saatlerinde de bir hayli kullanıldığını gördük.

En çok dikkatimi çeken, prestij markalarının MODERN KLASİKLER haline dönüşme çabalarıydı. Yıllara meydan okuyan tasarımlarına ufak rötuşlarla modernlik katmak ve mevcut koleksiyonlarının ana hatlarına fazla dokunmadan albenisini arttırmakta inanılmaz başarılı olmuşlardı.

Teknik yönden de denenmiş mekanik saat makinelerini, yeni ve daha dayanıklı malzemeler ile daha kullanışlı hale getirmişler. Bunların arasında; mekanik saatte en büyük sorun olan çarkların arasındaki sürtünme kat sayısını düşürme çabasıyla tasarlanan yeni çark tasarımları, sarı metal yerine değişik malzeme kullanılması, daha önce kullanılan yağların değişmesi veya hiç yağ kullanılmaması; metalin sıcak ve soğukta genleşmesini önlemek için gene farklı malzemeler kullanılması sayılabilir.

Buraya kadar okuduysanız, artık göze hitap etmenin zamanı geldi. Ve işte fuarın gözdeleri:

MAURICE LACROIX CARREE SECONDE     ve       MAURICE LACROIX LUNE RETROGRADE
Maurice-Lacroix-Roue-Carree-Seconde ve Lune
Çarklar kare şekliyle de fonksiyonel olabilir!                         Mavi Renk + Retrograde + Moonphase + Power reserve
                                                      Hepsi bir arada, daha ne istiyorsunuz!
mtr_12_0306_tagheuer_link-lady_wat1414_1
                                                   
                                                             ORİS CHET BAKER LIMITED EDITION 
Oris ve metronom
 ”My funny Valentine” melodisinin notaları kadrana yazılmış. Ritmi tutturmanız için gerçek bir metronom eşliğinde sunuluyor.
Neo_band_WEISS_BLATT_SILBER
                                    Soluklanın!                                                                ’Günü Yaşa’ derler. Saat ve tarihli Perigraph, bütün sadeliğiyle buna odaklanmış.
             İyi tasarım , boşlukları doldurmak değildir.
                                                                                     
 BREGUET CLASSIQUE (5930BA/12/986)
Bregue_5930BA-12-986_Tevfik Aydın Saat
Komplikesi de güzeldir elbet ama kendine has akrep ve yelkovanı ve ölümsüz tasarımı ile gerçek Breguet değeri bu klasik modelde adeta haykırıyor.
Burada bitirmek mümkün değil tabiî ki. Sadece kendi zevkime göre öne çıkanlara bir göz attık beraber. Devamı gelecek yazılarımızda marka bazında daha detaylı olacaktır.
Bir dahaki yazıya kadar, sizi ‘Crazy Flower’ın pırlantalarının baştan çıkarıcı hareketleriyle baş başa bırakıyorum.

 

 

Görsel Kaynaklar: www.breguet.com; M.Hanke, PuristSPro 2010

240 defa okundu

4,843 total views, 2 views today

Bir cevap yazın