UYKU TAKLİDİ

Amerikan Gümrüğü taklit saat imha ekibi
(Kaynak: Steve Sapp- ABD Gümrük ve Sınır Koruma)

Günümüzün en karlı organize işi ‘TAKLİT’. Taklit saatler, ayakkabılar, parfümler, giysiler, ilaçlar, şarkılar, düşünceler, fikirler ve insanlar.

Son noktayı geçen gün mağazamıza gelen bir müşterimizin saatinde gördüm…

Müşterimiz “Saatimi çok yakın bir arkadaşım hediye etti (Genelde bütün taklit saatlerin hediye olduğu söylenir). Acaba hakiki mi, bakabilir misiniz?” diye sordu. Her gün saat eksperliği yapmak artık maalesef işimizin bir parçası oldu. Saat kötü bir taklitti. Fakat kasasının yanındaki butona bastığınızda, diğer tarafında mor bir ışık yanıyordu. Müşterim izah etti: “Bunu taklit para dedektörü olarak düşünmüşler”. Gözlerime inanamadım! Güler misin, ağlar mısın… “Bunu yapan ve satan adam herhalde herkesi kendi gibi sanıyor, taklit ürüne sahte para almak istemiyor” dedim.

ContentImage-1776-59409-fakewatches

 

‘Hakiki’ taklit saatler

Hepimiz sürekli hırsızlıklardan, yalancılardan, dolandırıcılardan, teröristlerden şikâyet ederiz. Sonra da göğsümüzü gere gere taklit mal kullanırız. Hatta “Aynısını yapmışlar. Saatçi bile anlamadı” diye hava atarız. Büyük paraların kazanıldığı terör ve yeraltı örgütlerinin en büyük yaşam kaynağı taklit ürünlere, sırf arkadaşlara hava atmak için para harcarız.

01

 

İsviçre Saat Federasyonu Başkanı, senede yaklaşık 40 milyondan fazla taklit saatin satıldığını söylüyor. 2010 yılında İsviçre’nin saat ihracatının 26 milyon adet olduğunu varsayarsak, her orijinal için birden fazla taklit saat satılıyor demektir. İnternet ve e-ticaret, taklit malların satışını daha da organize ve ulaşılır hale getirdi. LVMH Grubu, ( Louis Vuitton Moet Hennessy Grubu, 2012 itibarıyla Tag Heuer, Zenith, Hublot, Dior Montres, Chaumet, Bulgari, De Beers ve Fred markalarının sahibidir.) bu konuda ünlü E-Bay ve hatta Google ile mahkemelik. E-Bay’e karşı kazanılan hukuki başarıya karşın hala binlerce websitesi taklitten ciddi paralar kazanıyor. Öte yandan, taklidi yapılan markalar, hukuki girişimlerinin kamuoyu tarafından duyulmasını istemiyorlar. Çünkü bir modelin veya markanın piyasada çok taklidinin olması bilinçli tüketicileri bu markadan veya modelden soğutabiliyor.

www.jbw007.com

 

Taklit saatler, sahte insanlar içindir.
Doğru insan hakiki saat kullanır.
Taklitle savaşmak zordur; çünkü bunun gerçekleşmesi için haklara saygılı bilinçli bir toplum gerekir. Taklit bir virüs gibi yayılıyor. Bugün için bu konuyu hiç önemsemeyenler en çok zarar görenler olacaktır.
Mahatma Gandhi’nin bir özdeyişi ile konuyu sonlandırmak istiyorum:
Bir insan ancak gerçekten uyuyorsa uyandırmak mümkündür. Fakat eğer uyumuyor, uyku taklidi yapıyorsa, dünyanın bütün gayretlerini sarf etseniz nafiledir”.

The Fondation de la Haute Horlogerie (İsviçre Yüksek Saat Federasyonu), taklit saat endüstrisine açtığı savaş çerçevesinde son 2 yazdır, Lozan Üniversitesi Sanat ve Tasarım bölümü öğrencilerine ve halka açık “Take a true look at fakes” (Taklide Gerçek Bakış) adlı kısa film yarışmaları düzenliyor. Yukarıdaki video, bu yarışmada ‘Prize for Innovation’ ödülü (Yaratıcılık Ödülü) kazanan öğrenci Justine Schaller tarafından hazırlanmış.(Daha fazla bilgi için http://live.hautehorlogerie.org/)

431 defa okundu

4,925 total views, 2 views today

Bir cevap yazın