SAATİN TARİHİNİ BREGUET YAZAR !

Yaklaşık iki buçuk asırlık bir tarih ve saatin gelişiminde 200’den fazla patent ! Başka bir deyişle: “ Patentleri tarih yazar, mekanik saatin gelişimini de BREGUET ”  

Sizleri patentler ve teknolojik açıklamaları ile sıkmak istemiyorum ama birkaç önemli ve saatçilikte milat kabul edilebilecek Breguet patentine kısaca değinmek istiyorum bu yazımda.

Yıl 1801: Tourbillion düzeneği; mekanik saatin en büyük sorunu olan yerçekiminden etkilenmeyi en aza indirmek için saatin kalbi kabul edilen ve regülatör vazifesi gören balansın, kafes içine alınmasıdır. Breguet, mekanik saat markaları için hala ustalığın zirvesi kabul edilen bu teknolojiyi ilk bulan ve geliştiren markadır.

Breguet-La-Tradition-Fusee-Tourbillon-1Breguet La Tradition Fusee Tourbillion

Yıl 1812; kralların ve kraliçelerin saatçisi kabul edilen Breguet’nin, Napolyon’un kız kardeşi Napoli kraliçesi Caroline Murat’a yaptığı saat, tarihte ilk kol saati olarak kabul ediliyor. Böylelikle cebimizde saklanan (cep saatleri) kolumuzdaki yerini almış ve gururla taşınan bir aksesuar ve mücevher haline gelmiş.

caroline-murat-queen-of-naples copyResimdeki saat Napoli Kraliçesi için yaptırılan saatten esinlenerek dizayn edilmiş

Yıl 1830; mekanik saatlerin çalışması saatle birlikte verilen bir anahtar vasıtası ile kurularak gerçekleşiyor. Breguet, bu anahtarı saatin kasasına entegre ederek muazzam bir kullanım kolaylığı sağlamış ve bugün saatin tepesi veya ayar kolu tabir ettiğimiz en önemli parçanın gelişmesinde rol oynamıştır.

Aurora-pocket-watch-circa-1885-1 copy-k

Daha sonraları Breguet, seyyah saatlerinin gelişimine odaklanmış ve bir butona basılarak  iki ayrı yerel saatin izlenmesine imkân veren düzeneği ilk olarak piyasaya sürmüştür.

037classique_hora_mundi_5717br_us_9zu_pr_speciale_z-1Breguet Classique 5717 Hora Mundi World Timer

Mekanik saatte zemberekten gelen gücü eşit aralıklara bölerek saatin akrep ve yelkovanına ileten balans ve balans spirali ve bunun bir saat içinde yaptığı frekans sayısı ile ilgilenmiş, saatin dakikliğinde önemli rol oynayan bu frekans sayısını bazı mekanizmalarda saatte 72.000’e kadar çıkararak dakikliği arttırmıştır.

5_oscillateur_double_spiral_Copyright-Breguet-1024x811-kÇift katmanlı silikon balans yayı ve silikon balans

Geleneksel mekanik saatçilik için “Eski teknoloji yeni materyal” derler. İşte gün geçtikçe saat mekanizmalarının çoğunda kullanılmaya başlanan anti-manyetik ve ısı değişikliklerinden etkilenmeyen özellikte silikonu saat parçalarında ilk kullanan gene Breguet olmuştur.

4_Balancier_double_avec_pivot_magn_Copyright-Breguet-1024x681-k

Çift katmanlı silikon balans yayı, silikon balans, balansın iki ucundaki gri mıknatıslar ve 2 adet kırmızı renkli yakut taş

Yıl 2010; mıknatıslı saat parçalarının kullanımı, mıknatıslı aks ve bunun silikon parçalarla kombinasyonu gene Breguet’in buluşudur.

Yıl 2012; Classique Chronometrie 7727, inanılmaz ölçülerdeki bu hassas mekanizmanın piyasaya sunulması bu markanın eseridir.

Breguet-Classique-Chronométrie-7727-
Breguet, gerek mekanik saat mekanizmalarının performansı ve dakikliği, gerekse de saatlerin kullanım kolaylığı ve estetiği konusunda tarih yazmaya devam ediyor.

3105 defa okundu

10,638 total views, 3 views today

Bir cevap yazın