BU TİK-TAK SESLERİ NEREDEN GELİYOR? KİM BİLİR BELKİ NOMOS SEFERDEN GELİYOR!

Mekanik saatin enerjisi, zemberek denilen spiral bir yayın sıkıştırılması sonucu birikir. Bu spiral yayın genleşmek istemesi ile biriken enerji, saat mekanizmasının hassas parçaları ile transfer edilir ve saatinizin Tik-Tak’ları duyulmaya başlar. Peki, bu işlem nasıl gerçekleşir?

NOMOS_swing system_DUW4401-1 copy copy

Yukarıda resimde görülen Zemberek Tulumbası (1) içinde sıkıştırılan yay resimdeki 3 çarktan en büyüğü olan Ana Çark‘a (2) enerjisini iletir. Ana çarktan da (3) ve (4) üncü Çarklar’a iletilir. Bunlar saat, dakika ve saniyeyi kontrol eden kısımlardır. Ancak eğer bu çarklara gelen enerji bir şekilde kontrol edilmezse zembereğin gücü bir iki saniyede çabucak boşalır ve saatinizin enerjisi kaybolur. Çok hassas bir frenleme mekanizması gereklidir bu enerjinin kontrollü olarak dağıtılması ve birden tükenmemesi için. Biz buna saatin balans sistemi diyoruz. Tam kurulmuş bir saat enerjisini bitirinceye kadar yaklaşık bir milyon kez tik tak yaparak çalışır bu sayede.

NOMOS_swing system_DUW4401 copy copy

Peki, zemberekten gelen güç, saniyeler, dakikalar ve saatlere nasıl bölünüyor ve zamanı gösteriyor? (4) üncü çarkla irtibatlı Çelik Çark (5) denilen ve diğer çarklardan farklı dizayn edilmiş bir çark var. Bu çarkın hareketleri Maşa (6) denilen ve uçlarında kırmızı paletleri bulunan T şeklinde bir parça tarafından kontrol edilir.

Yeni Resim (8)

İşte bu T şeklindeki maşa çatalının uzun ucunun balans çarkına ilettiği kontrollü güç, balansın hareket etmesine ve mavi renkli NOMOS balans spiralinin salınmasına ve enerjinin boşaltılmasına neden oluyor. Balans spirali vasıtası ile bir yöne doğru salınan ve gerilen spiral, boşalan enerji nedeniyle diğer tarafa salınmaya başlayınca bu sefer maşanın diğer ucu çarkla temas ediyor ve aynı işlem yeniden başlıyor. İşte maşanın sol paletinin çelik çarkların dişlilerine her vuruşunda çıkan ses TİK’tir. Maşanın sağ paletinin çelik çarkı kontrol ve bloke etmek istediğinde ise çıkan ses TAK’tır. Değişik açılardan yapılan hareketler ile çıkan ses farkı saatlerimizin TİK-TAK’larına neden oluyor. Başka bir deyişle saatlerimizin Tik-Tak’ları spiralin, dolayısı ile balansın salınması; çelik çark ve maşanın gücü kontrol etmek istemesi sonucu gerçekleşir. Bir saat zarfında binlerce kez salınım yapan, dayanıklılığı, sağlamlığı ve dakikliği sembolize eden balans spirali bunun için çok önemli. Nomos, balans spiralini kendi bünyesinde üretmekle saatçilik konusunda zirve yapmış, büyük bir zafer kazanmış ve bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makina_Kroki edited_son

Tik-Tak istasyonuna en çabuk ulaşmak için Metro planını takip ediniz!

Pek net anlaşılmadı mı? O zaman resimleri ve parça numaralarını takip ederek yazıyı bir kez daha okuyun lütfen.

NOMOS_Metro_Sarah Illenberger


Kaynak: Nomos Metro kitapçığı

5476 defa okundu

15,124 total views, 1 views today

BU TİK-TAK SESLERİ NEREDEN GELİYOR? KİM BİLİR BELKİ NOMOS SEFERDEN GELİYOR!” için bir yorum

  1. nedense bu yazi saatlerin tiktaklarini ne kadar sevdigimi animsatti. ve de nazim Hikmet’in su siirini :

    25 Eylül 1945

    Saat 21.
    Meydan yerinde kampana vurdu,
    nerdeyse koğuşların kapıları kapanır.
    Bu sefer hapislik uzun sürdü biraz :
    8 yıl…
    Yaşamak : ümitli bir iştir, sevgilim,
    yaşamak :
    seni sevmek gibi ciddî bir iştir…

Bir cevap yazın