— Hayrola abi? Sen mekanik saat severdin, vitrine dijital saat koymuşsun!
“O dijital saat değil, Wellness! Özetle; sağlıklı yaşam: Fiziksel ve zihinsel iyi olma durumu! Artık bu konuda teçhizat kabul edilen bir SUUNTO senin de edinmen lazım” dedim.
Dijital saatlerin ilk çıkışlarını hatırlarım… LED ekranlı, o zamanların Amerikan markası PULSAR bu konuda bir ikon olarak kabul edilirdi.
Analog saatin bittiği andı sanki piyasaya çıkışı. Saati okuma kavramını değiştirmişti. Yan taraftaki butona ilk basışta kırmızı ışıkla dijital saati göstermesi, ikinci basıldığında takvimi göstermesi, üstelik karanlık ortamlarda da okunabilmesi ne müthiş bir yenilikti. Daha sonraları LCD dijital ekranlı saatler çıktı. Alarm, ikinci yerel saat, kronograf ve hatta hesap makinası gibi birçok özellik adeta standart oldu. Ancak saatin akrep yelkovanla algılanması daha kolay olduğundan (Dijital saatte kalan dakikaları hesaplamak için matematik gerekiyordu. Hâlbuki analog ekranda bu işlem çok daha kolaydı) dijital saatler analog saatin tahtını kısa dönemde sallasa da yıkamadı. Fabrikasyon, daha hesaplı bir ürün olması nedeniyle genç kesim tarafından tercih edildi ve kullanıldı. Hatta bazı modeller çok dayanıklı ve sağlam olması, az bakım gerektirmesi ve uzun pil ömrü ve adeta çamurda bile çalışması nedeniyle asker saati diye anıldılar.
Casio F-91W piyasamızın asker saati
Dijital saatler konusunda bu kısa tarihi bilgiden sonra müşterimin sorusuna geri dönüyorum:
-“Hayrola abi nerden çıktı bu dijital saat sen mekanik saatçiydin?”
Steve Jobs Apple ürünlerini tanıtırken kelime haznemize yeni bir tabir de kazandırdı: “Kullanıcı dostu olmak” Başka bir deyişle komplikasyonda boğulmamak, fonksiyonlarına kolayca ulaşılabilir olmak! Elektronik cihaz alırken satış elemanlarının bazıları ürününün farklı özelliklerini ardı ardına sıralarlar ama bu fonksiyonların nasıl gerçekleştirileceğini sorduğunuzda prospektüsünde her şey yazılı abi diyerek geçiştirirler. Çünkü cihaz komplikedir ve kullanım kolaylığı yoktur. Zincirleme işlemin birkaçının ardı ardına yapılması gerekir. Tuşların işlevleri kafa karıştırır.
Suunto Essential Modeli
Bazı markalar da belirli bir markaya ve onun aplikasyonlarına bağımlıdır. Mesela, Apple ürünleri sadece apple aplikasyonları ile uyumlu çalışır. Halbuki Suunto bağımsızdır. Kullanıcı dostudur. Adeta kişisel bir antrenör gibi yaşam alışkanlıklarımızın sağlıklı bir hale dönüşmesi için sizi bilgilendirir. Bunu yaparken markalardan ve işletim sistemlerden bağımsız telefonunuzla uyumlu çalışabilir, uyduyla direk bağlantılıdır ve kullanımı kolaydır.
Unutmadan söyleyeyim bu arada saati de gösterir!
Suunto Ambit 3 Peak Modeli
726 defa okundu
7,107 total views, 2 views today
Benzer Yazılar
Ellerinize sağlık . Bir dijital saat bu kadar güzel ve net anlatılır.