SİLİKON BALANS SPİRALİ

Bu yazımı okumaya başlamadan; 28.01.2014 tarihli Spiralsiz balans olmaz balanssız da mekanik saat“ başlıklı blog yazıma, şayet okumadıysanız; lütfen bir göz atın!

Mekanik saatlerin günümüzdeki evrimini kısaca geleneksel teknolojinin yeni malzeme ve yağların kullanılarak geliştirilmesi diye açıklayabiliriz. İşte saat mekanizmalarında kullanılan bu yeni malzemeler arasında ilk sırayı silikon almakta ve her geçen gün daha fazla oranda kullanılmaktadır.

Eğer hava olmayan bir ortamda yaşasaydık verilen ilk hareketin sonsuza kadar devam etmesi sorun olmayacaktı. Ancak gerçek dünyada havanın olduğu her ortamda sürtünme denilen bir tabiat olayı ile karşı karşıyayız.

Balansı, saatin zemberek denen güç kaynağından gelen ivmeyi adeta bir fren sistemi gibi düzenleyerek çarklara yansıtan bir sistem olarak düşünürsek, saatin çalışmasında ne kadar önemli bir parçadan bahsettiğimiz ortadadır. İşte bu balans sisteminin en önemli parçası da pandül denilen bu balans yayı, yani spiralidir.

Nivarox denilen, nikel ve demir alaşımının özel teknikler ve işlemlerle imal edilmesi bu konuda bir devrim olmuş, gene aynı isimle bu konuda adeta bir tekel kabul edilen Nivarox firmasının kurulması ile sonuçlanmıştır. 1985 yılında, Nivarox firmasının Swatch Grup tarafından satın alınması, mekanik saat piyasasında önemli bir kilometre taşıdır. Ancak Nivarox alaşımının bulunması bu konuda yapılan yeni malzeme ve mükemmellik arayışlarına son noktayı koymamıştır. Bu uğurda, saat firmalarınca hepsi de başarı ile sonuçlanmayan büyük ve maliyetli ARGE çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Neticede Swatch Grup’dan bağımsız hareket etmek isteyen bazı saat firmaları ve Nivarox firmasının ARGE çalışmaları neticesinde silikon (silicium) materyalinin balans spirallerinde kullanılma aşamasına gelinmiştir.

Bu konuda ilk gösterim Ulysse Nardin’de başlamış daha sonra Patek ve Rolex ile devam etmiştir. Swatch Grup markalarında da ilk kullanım Omega ve Breguet markalarında gerçekleşmiştir.

Peki, balans spirali olarak çok iyi özellikleri bulunan Nivarox alaşımına karşı yeni Silikon malzemesinin üstünlüğü nedir?

Öncelikle ana maddesi kum olan silikonun saatin denge yayı diyeceğimiz spirale dönüşmesi müthiş bir teknoloji ve imalat sürecidir. Silikon daha dayanıklı bir malzemedir. Isı değişikliklerinden ve manyetik alanlardan daha az etkilenmektedir ve son olarak yağlanma gerektirmemektedir ki; bu mekanik saatin en büyük sorunu sürtünmenin azalmış olması demektir. Neticede saatiniz daha uzun süre doğru çalışmakta ve daha az servis ve bakım istemektedir.

Tissot yüksek saatçilik denilen sadece A+ markaların kategorisinde ulaşılabilen silikon balansı Ballade modelleri ve ‘Teknolojiyi yayma zamanı’ sloganı ile çok uygun fiyatlarla ve 80 saat rezervli yeni Powermatic mekanizmaları ile piyasamıza sunmaya başladı.

Tissot Ballade Koleksiyonu

Teknolojiyi bir lüks olarak hiçbir zaman görmek istememişimdir. Bu yüzden ‘Ulaşılabilir Lüks’ sloganı bu bağlamda bana hep ters gelmiştir. Onun için yazımı şu şekilde sonlandırmak istiyorum: “Üstün teknolojiyi ulaşılabilir hale getirdiği için Tissot firmasına teşekkürler!”

2516 defa okundu

8,851 total views, 1 views today

SİLİKON BALANS SPİRALİ” için 2 yorum

  1. İyi günler,
    “Silikon Balans Spirali” sadece “Ballade” koleksiyonunda mı bulunuyor, yoksa bütün “powermatic 80 chronometer” saatlerde var mı?
    Bir de bu “ballade” koleksiyonu Türkiye’de satılıyor mu?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. İbrahim Bey,

      Şimdilik sadece Ballade koleksiyonunda kullanıyorlar. Türkiye’de de satılıyor. Tevfik Aydın Sirkeci mağazamıza gelirseniz yakından inceleme şansınız olur.

      İyi Günler Dilerim,
      Ömer Aydın

Bir cevap yazın