İKİNCİ EL DİYALOGLAR

Geçen hafta İzmir’den Erinç Atilla Bey ile e-mail üzerinden güzel bir sohbetimiz oldu. İkinci el saat konusuyla sadece Erinç Bey’in değil birçok saat meraklısının da yakından ilgilendiğini biliyorum. Bu sebeple bu keyifli sohbetimizi sizinle de paylaşmak istedim. Böylece benim bu konudaki fikirlerimi de sizlerle paylaşmış olacağım.

E.A: Ömer Bey Merhaba,

Blogunuzu fırsat buldukça diğer saat blogları ile beraber takip etmeye çalışıyorum. Sektörün içersinden geliyor olmanız kredibilitenizi oldukça yükseltiyor.
 
Henüz daha 30’lu yaşlarının başında bir saat meraklısı olarak ilk Rolex’imi almayı düşünüyorum. Tamamen kendi başarımla bir yerlere geldiğim için, yapacağım satın almanın karşılığını almak istiyorum.
 
Şu anda mekanik saat olarak sadece Monaco Steve McQueen Edition saatim var. Biraz daha günlük ve daha rahat takabileceğim bir saate yatırım yapmak istiyorum ve bence Rolex Submariner tam bu kategoride.
 
Saatte tarih fonksiyonu olsun istemediğimden ve seramik bezelden ziyade paslanmaz çeliği tercih ettiğimden 14060M almak istiyorum. Hem orijinal Submariner’a çok daha fazla referans verdiğini düşünüyorum bu modelin. Sizce bu düşüncem nasıl? Yorumlarınızı ve yönlendirmenizi merakla bekliyor olacağım.
 
Ö.A: Erinç Bey merhaba,
Submariner 14060M sizin de belirttiğiniz gibi, Rolex denince ilk akla gelen saat modeli özelliklerini en iyi taşıyandır. Bu yüzden birçok markada ve imitasyonda en çok rastlanan modeldir. Ancak bu saatin, bilenler arasında değerini düşürmez aksine geçerli ve beğenilen bir model olduğunu gösterir. Rolex’in makinesi ve kalite kontrolü konusunda zaten görüş bildirmek yersiz olur. Bildiğim kadarı ile 31 taşlı ve et kalınlığı fazla olan çarkları sayesinde tozu bile öğütecek harika makinelerdir. Eski bir model olmasına rağmen 30 yaşlarında ve kendi parasıyla saat almaya çalışan genç bir kimse tarafından beğenilmesi de boşuna tam bir klasik olmadığının iyi bir göstergesi. Gerçi ben bu markayı satmıyorum ama doğruları söylemek lazım!
E.A: Ömer Bey Merhaba,

Öncelikle iyi haftalar dilemek isterim. Yorumlarınız oldukça pozitif yönde, bir süredir araştırdığım bir konuda doğru bir modele yönelmiş olmanın ferahlığı içerisindeyim şu anda. Peki şu anda üretilmeyen bu modeli ikinci el saat satan bir yerden almam gerekecek, özellikle İzmir’de bu konudaki imkanlar oldukça kısıtlı. Siz de anladığım kadarı ile satmıyorsunuz. Orijinalliği konusunda hiç şüphe duymayacağım, güvenerek satın alabileceğim bir adres var mıdır bildiğiniz bu modeli? Veya mesela sizden bu konuda bir destek talep etsem, yardımcı olabilir misiniz?
Son olarak biraz araştırınca 8bin TL civarına bu saati alabileceğimi düşünüyorum, kondisyondan ziyade kutulu ve evraklı olup olmaması fiyatını etkiliyor olacaktır, rakam konusunda ne kadar doğruyum acaba?
 
Ö.A: Erinç Bey  merhaba,
Oldum olası ikinci el saate soğuk bakmışımdır, saatin sürekli bilekte taşınan bir eşya olduğunu düşündüğümüzde sanki kullanıcısının bütün negatif enerjisinin şans ve şansızlıklarının saatte toplandığını düşünmüşümdür.
Ayrıca Rolex piyasada en kolay satılabilen, kumar masalarında bile el değiştirebilen bir saattir. Size tavsiyem aynı saatin şu an satılan seramik bezelli yeni olanını almanız.  Kapalı bir kutu alıyorsunuz, dış görüntüsü sizi tatmin  edebilir ama kadranın arkasını;  şayet çok güvendiğiniz bir satıcı veya arkadaşınızdan almazsanız, bilemezsiniz!  Fiyat konusuna gelince iyi durumda olanlarının yaklaşık $ 5.000.-‘a satıldığını duyuyoruz. Benim de piyasada eski saat alım satımı yapan tanıdığım bir adam var ama geçmişini bilmediğim bir saate güvence veremem. Şayet isterseniz, elinde bu model saat mevcut mu diye bir sorarım.
Lafın özü: Gerçek bir antika değilse, aldığım kimse saatin ilk kullanıcısı ve tanıdığım bir şahıs değilse, bu rakamlara ikinci el saat almak biraz riskli olur!
E.A: Ömer Bey,

Psikolojik etkenlere ben de oldukça önem veririm, fakat seramik bezelli modelleri, 114060’lardan bahsediyorsunuz sanırım, kasasının duruşu ve bezelinin parlaklığı sebebi ile çok içime sinmedi. O alternatifi de düşündüm bayağı bir süre.
Eğer tanıdığınıza sorabilirseniz, 14060M şu sıralar iyi durumda, akıllarda çok soru işareti doğurmayacak şekilde var mıdır, ederi nedir, en azından bilgi olarak elimizde bulunur. Şanslıyım, oturduğum apartmanın alt katında ikinci el saat alım satımı yapan bir dükkân var. Mart-Nisan gibi onlara da haber vermeyi düşünüyordum. Önceden bilgi toplamanın zararı olmaz.
Peki bu şekilde alacağım bir ikinci el saatte, alırken dikkat edilecek konular bellidir, orijinal olması, herhangi bir parçasının değiştirilmemiş olması vs. gibi. Bu konulara ekleme yapmak istediğiniz veya alımdan sonra mutlaka şunları da yaptır dediğiniz işlemler var mıdır acaba?
Tekrar zamanınız ve paylaşımınız için çok teşekkür ederim.
 
Ö.A: Erinç Bey Merhaba,
Alt kat komşunuzun ikinci el saat işi yapması iyi bir referans, beğenme hususu da sizin tercihiniz, benim tanıdığım saatçiye sordum şu an elimde bu model yok arkadaşlara sorarım dedi.

Bu da ilk sahibini bilemeyeceksiniz demektir! Sizin de söylediğiniz gibi orijinal parça önemlidir ve bazı parçaların imitasyon mu orijinal mi olduğunu ben bile anlamıyorum. Gün geçmiyor ki, saatinin taklit olduğunu bildiği halde beni sınamaya bir müşteri gelmesin; ben yanılırsam müşterim çok mutlu oluyor!

Benim söyleyeceğim bu kadar. Saati alırsanız iyi günlerde keyifle kullanmanızı dilerim.

E.A: Özellikle ikinci el saat alım-satımında iyi referans* olması oldukça önemli. Şu aşamada elinde bu model yoksa zaten beklemekten başka bir şey gelmez elden, ama dediğim gibi sizin gibi bu işin içersinde birisinin “iyi referans” demesi benim aklımdaki soru işaretlerinin çoğunu silmekte. Geri kalanları da kısmetse saati bulduğumuzda elime alıp incelediğimde silinecek konulardır.

Hayırlısı bakalım bundan sonrası için… Tekrar çok teşekkür ederim desteğiniz için. Bu konuyla ilgili herhangi bir gelişme durumunda iletişim halinde kalıyor oluruz zaten.
 
Usta Saati Notu: Burada iyi referans derken alt kat komşusu saatçinin tanıdık bildik bir kimse olduğunu varsayıyor ve daima vasıtalı yapılan işlerde (birinin tavsiyesi ile) daha az yanılma olduğuna inanıyorum!

1497 defa okundu

6,461 total views, 1 views today

Bir cevap yazın