YAŞANMIŞLIK

“400 yıllık geleneksel teknolojinin, yeni malzemeler kullanarak yaşatılmasıdır mekanik saatin tarihçesi” dedi müşterim; baba yadigarı, kadranı sararmış, kasasında çizikler olan fakat hala kendi tabiri ile vakti doğru gösteren saatine bakarak.

Doğru söylüyordu. Geleneksel mekanik saatin teknolojisinde daha gelişmiş malzemelerin (Antimanyetik, sıcak ve soğuktan daha az etkilenen, sürtünmeyi azaltan materyallerin) kullanılması dışında çok da fazla bir değişiklik olmamıştı. Fakat esas orijinal olan el emeği, göz nuru ve ustalığa dayanan teknolojinin güncelliğini yitirmeden bugün bile kullanılması değil miydi? Yeni malzemeler, mekanik saatleri suya, toza, mıknatıslı alanlara, ısı değişikliklerine ve sürtünmeye daha dayanıklı hale getirmiş fakat teknolojisi pek değişmemişti.

Bu yüzden, müşterim baba yadigarı mekanik kol saatini kolunda gururla taşıyor ve kendi zamanını ona bakarak yaşıyordu. Tıpkı babasının yaptığı gibi…

İşte bu nedenle teknoloji harikası sayılan saatlerde hiçbir zaman bu duygunun yaşanamayacağını düşünmüşümdür. Daha senesi dolmadan yeni versiyonu çıkan ve teknolojisi eskiyen, el değmeden robotlarla yapılan, imalat aşamasında insan elinin tek dokunuşunun belki de ambalajına yerleştirilmesi olan akıllı saatlerde.

apple_watch_iwatch_2

İnanılmaz rakamlarda altından yapılmış olan modelleri de bulunan bu teknoloji harikası saatlerin, yeni lüks kavramında da pek yer bulacağını düşünmüyorum.

Kanımca yeni yaşanışı ile lüks artık fiziksel değildir. Statünün yansıtılması da eski tarzı ile gerçekleşmemektedir. Modern hayatın en büyük lüksü, insanın artık kendine  ve hayatın karmaşasından kaçmaya zaman ayırması olmuştur.

İşte kolumuzdaki saat de bu amaca hizmet etmekte, zamanı algılamamızda rol oynamakta, nasıl kullanılacağı hakkında karar vermemizi sağlamakta ve hatta zaman zaman dünya gailesinden kopmamızı sağlamaktadır. İşlevi tektir , doğaldır ve yalındır. Kendi zamanımızı en sade şekliyle planlamamızı sağlar.

Anne-Baba-ve-Çocukların-Sorumlukları-1

Lüks yaşantı, arkadaşlarınızın öğlen yemeğinde ne yediğinden haberdar olmak, dünyada olup biteni herkesten önce öğrenmek değildir artık.

Kendi zamanınızı sizin için önemli dostlarınız ve değer verdiklerinizle birlikte, yarın korkusu olmadan  güvenle ve doyasıya yaşamaktır lüks yaşam!

758 defa okundu

5,581 total views, 1 views today

Bir cevap yazın