B2C ve B2B- Aslında Ne Demek İstediler?

Bu metni yaklaşık 7-8  sene evvel bir saat mecmuası için yazmıştım. Fakat yayınlanmadı. Geçenlerde çekmecemi düzenlerken tekrar elime geçti. Hala aynı mesajları vermeye devam ettiğimizi  düşündüğümden bloğumda sizlerle paylaşmak istedim.


B2C (Perakendeci-Müşteri)

– İnternet’ten maliyetine satışlar!  ……………..  Ben markanızı istediğim gibi kullanır, siteme reklam ederim!..

– Batan geminin malları  % 40, % 50, % 60 ! ……………… Mallar tapon,modası geçmiş, ikinci el, elimizde kaldı, ne yapsaydık?..

– Gemisini kurtaran kaptan! ……………………..  Aslında deniz bitti ben gemiyi karaya çekiyorum !..

– Boşuna markaya para verme aynı modeli yapmışlar; zaten sizin kolunuzda gören hakiki sanır ! …………….  Sen taklit kullanacak adama benzemiyorsun, saatin taklit olabilir!..

– Biz sürümden kazanıyor maliyetine satıyoruz! ………………………………..  Zaten başka türlü satamam ki!..

– Benim dükkan kiram yok! …………………………… Ama dükkanım var ve maliyet hesabıma dükkan kiramı katmayı düşünemiyorum, zaten dükkan bana babamdan miras kaldı!..

-Biz şeffaf hareket ediyoruz bizde herşey açık!…………………… Pazarcılar gibi alış ve satış fiyatlarını gösteren etiketler mi assak acaba?..

– Benim çok eski müşterim, uzaktan da akrabam sayılır piyasayı dolaşmış, bu indirimleri yapmak zorunda kaldım ! …………………..…….. Ben satmasam komşu kesin satar!..

– AVM’ye gidip boşuna dükkan kirası ödeme; modeli belirle, dolaş gel abi!  ………………………………Ben sana piyasadan  bir şekilde temin ederim. Taş attık da kolumuz mu yoruldu; aldım sattım hesabı!..

pommes-b2c-et-b2b

B2B (İTHALATÇI-PERAKENDECİ)

– Firma sadece bu boy etelaj yollamış. Maalesef daha küçüğü yok! ……………. Kes biç vitrinine uydur. Zaten sende birçok lüzumsuz marka var!..

– Bizim etalajı orta rafın ortasına  yerleştirsek!……………….. En büyük benim markam, başka büyük yok!.

– İskontolar konusunda bayiler aranızda anlaşın! ……………………… Beni bulaştırmayın da ne haliniz varsa görün, neticede benim malım satılıyor!..

– Hepinize aynı fiyattan satıyorum! ………………………………. İskontoyu ben mi yapıyorum ki beni arıyorsun?..

– Parekende mağazalarımızı kar amaçlı açmıyoruz. Gayemiz parekendeciye örnek olmak!………………………………. Bu bölgede potansiyal var o yüzden geliyoruz!..

– Bu bölgede senden başka, senin onaylayacağın bir bayi ile çalışacağız ! ………….. Altı ay sonra görürsün kaç bayi ile çalışacağımızı sen bir vitrinine koy da; millet heveslensin !..

– İhracatçı adet yönünden bizi çok sıkıştırıyor! ………………………………. Komşuna mal veririm, adam gibi sipariş ver !..

– Bu markayı herkes satamaz! ………………………….  Aslında ben de henüz nasıl satacağımı bilmiyorum; kendi mağazalarımı mı açsam acaba !..

– Böyle giderse yurtdışından firma kendisi gelecek! …………………………… Nasıl giderse? Satışlar artarsa mı, yoksa azalırsa mı?..

Yukardaki yazım sadece gözlemlerime dayanmaktadır. Hiçbir parekendeci veya ithalatçıyı hedef almamaktadır. Müşteri, parekendeci ve ithalatçıların konu ile ilgili tecrübelerinden faydalanmak, yorumlarınızı okumak isterim. Havanda su dövsek de dertleşmiş oluruz !..

Geçmiş Ramazan Bayramınızı en iyi dileklerimle kutlarım .

320 defa okundu

4,451 total views, 4 views today

Bir cevap yazın