“Yaşadıklarınla değil, yaşattıklarınla anılırsın” LEO TOLSTOY

Edebiyat dünyasının önde gelen şahsiyeti realist Rus yazara hürmeten Montblanc bu senenin yazarlar serisinin limitli kalemini Leo Tolstoy’a atfetti.

Rus romancılığının atası Savaş ve Barış ve Anna Karanina gibi dev eserlerin de yazarı olan ünlü düşünür Leo Tolstoy, 1828-1910 yılları arasında hayatın gerçek anlamını ve ahlaki mükemmeliyetçiliği arayarak ve bu uğurda büyük bir çaba sarfederek yaşamıştır.

Leo Tolstoy’un insana ve yaşantısına olan duyarlılığı, canlı ve anlamlı tasvirleri, onun dünya ve Rus edebiyatında ve düşünce tarzında önemli bir yere gelmesine neden olmuştur. Kapitalizme, köleliğe ve kilisenin baskısına karşı düşünceleri ile Çar yanlılarının sansürüne uğramış olsa bile halk kahramanı olarak tarihe geçmiştir. Tolstoy edebi mirasının yanında köylü halkın ücretsiz ve doğru eğitimi konusunda elinden geleni yapmış; hayatını bu işe vakfetmiştir. Halk adamı olan Tolstoy’un cenazesine on binlerce insan katılmış ve sevgilerini göstermişlerdir.

Aristokrat bir aileden gelen Tolstoy Rusya’da Tula yakınlarında kendi malikaneleri olan Yasnaya Polyana’da doğdu ve daha sonra eşi ve çocukları ile yaşantısını burada sürdürdü. Tolstoy, mutluluğu sade ve köylü yaşantısında ve halkı eğitmekte bulmuştur.

Koyu gri renkli kalemin üst kapağı Yasnaya Polyana’nın girişinde bulunan sütunlardan esinlenmiş ve tepesi Montblanc ablemi ile taçlandırılmıştır.

Tolstoy1

Kalem kapağındaki halkada Tolstoy’un da giydiği Rus köylü gömleklerindeki mütevazi dokuma desenlerden esinlenilmiştir. Büyük yazar ve düşünürün imzası kalem kapağında yer almaktadır.

18K altından olan kalem ucunda Tolstoy’un Aristokrat olan ailesinin arması; aileye verdiği önemi yansıtmak açısından yer almaktadır.

Tolstoy’un düşünce yapısı, toprağı kendi eli ile işlemesi, kalemin gümüş kaplı ve çekiçle dövülmüş izlenimi veren gövdesinde harika bir şekilde işlenmiş. Kalemin arka tarafında yer alan mavi mermer desenli renklerle de yazarın ilk romanlarının kapak tasarımı ve eserlerini yazdığı mütevazi çalışma odasındaki renkler  yansıtılmıştır.

Dolma kalemi 9.000, tükenmezi 12.000, rollerı 7000 adet ve içinde kurşun kalemi de olan dörtlü seti sadece 1600 adetle sınırlı sayıda imal edilmiş bu kalem, meraklıların bir hayli ilgisini çekeceğe benziyor.

Tolstoy2

Yazımı bitirmeden Tolstoy’un ünlü deyişlerinden en hoşuma gideni yazmazsam bir eksiklik hissedeceğimi düşündüm:

“Hayat bizi resmen dört işlemle sınar; Gerçeklerle çarpar, ayrılıklarla böler, insanlıktan çıkarır ve sonunda topla kendini der! “

Şu an hangi işlemdeyiz acaba?

459 defa okundu

4,487 total views, 2 views today

Bir cevap yazın