BASEL FUARI 2016: Sadelik, küçülen ebatlar ve çelik kasalı modeller

Bir fuar daha geçti ve çok şükür sağ salim geri döndük İsviçre’den. Kaçıncı fuarım olduğunu artık saymaktan vazgeçtim. Nasıl geçti diye soranlarınızı duyar gibi oluyorum. Öncelikle bu bizim işimiz. O nedenle gitmek ve görmek zorundayız.

İsviçre çok medeni bir ülke. Fuarın gerçekleştiği Basel ise bir kültür ve fuar şehri. Her şey düzenli ve olması gerektiği gibi; en ufak bir düzensizlik göze çarpıyor ve rahatsızlık veriyor. Yıllar içinde çok az değişim gözlemledim İsviçre şehirlerinde. Yüksek binaları yok gibi. Yapılan yeni inşaatlar şehrin ve caddelerin atmosferine ve renklerine uyumlu. Havası tertemiz dağ havası, ciğerleriniz adeta bayram ediyor. Trafik sorunu fuar dönemi olmasına rağmen yok denecek kadar az! İsviçre adeta huzur vaat ediyor. Zaten mekanik saatçilik gibi el emeği göz nuru ve hata kabul etmeyen bir iş kolunun, uzun yıllardır burayı anavatanı kabul etmesi herhalde bu yüzden.

Bu sene fuarın trendleri, sadelik, küçülen ebatlar ve çelik kasalı modeller olarak özetlenebilir. Saatler kısa sürede imal edilen ürünler değildir. Aylar, yıllar gereken bir tasarlama sürecinin ve çabanın ürünüdür. Bu yüzden bilhassa kaliteli ürünlerde geçici hevesleri temsil etmezler.

Geçtiğimiz 10–15 yıl içinde özellikle Avrupa’da hüküm süren İtalyan kökenli adeta kolumuzun hakimi olan büyük erkek saat modasının, artık bileklerimizde 36–39 en fazla 42 mm kasa çaplarına geri döndüğünü gözlemledik. Artık saatlerimiz gömlek kollarının içine rahatlıkla girip çıkabilecekler. Dayanıklı, sağlam ve şık duran çelik malzemenin saat kasalarının çoğunda tercih edildiğini gözlemledik. Saatlerin genel tasarımlarında sadelik ve saflık sanki komplikasyonun yerini almış durumda! Markaların çoğu akıllı saatlerin piyasayı nasıl şekillendireceği konusunda tedirginler. Bu yüzden yeni modeller ve tasarımlar yok denecek kadar az. Her marka ticari ve denenmiş modellerini ufak tefek değişikliklerle pazarlama çabası içinde.

Nomos-Tetra-neomatik-1

Nomos Tetra Neomatik (33 x 33mm kasa çapı)

PH307R_Phanero_anthracit-red_300dpi

MeisterSinger Phanero (35 mm kasa çapı)

 

102559_003_ext Bulgari Octo Finissimo Minute Repeatear*
40 mm çapı ve yalnızca 6.85 mm kalınlığıyla dünyanın en ince minute repeater’ı ünvanını aldı

Geçen sene Google ve Intel’le yeni bir akıllı saat tasarımını lanse edeceğini söyleyen Tag Heuer;  “Connected” adlı bu ürünü 2015 yılı sonlarında Amerika pazarına lanse etti. Birçok marka da bu furyaya katılmış veya katılma çabası içinde. Movado grubunu HP tekniği ile, Fossil grubunu Q motion; Tissot’un senelerdir evrim geçiren T-Touch modelini Solar Smart-Touch (Akıllı Dokunuş) versiyonu ile hatta daha üst seviyedeki De Grisogono saatlerini Samsung Gear S2 teknolojisi ile piyasaya sunma arayışı içindeler. Gözümüz bu konunun lideri Apple akıllı saat teknolojileri ile işbirliği içinde olabilecek bir İsviçre markası aradı. Ancak sanırım bunun gerçekleşmesi zor görünüyor.

tag-heur-watch-1Tag Heuer Connected

Smart Touch 2

Bir başka dikkatimizi çeken husus da mekanik saat mekanizmalarının ağası ETA’nın ve Sellita’nın yanında, İsviçre’nin Quartz mekanizmalarının iddialı firması Ronda’nın yeni mekanik kalibreleriyle yer almaya çalışması oldu. Sanırım Swatch grubu markalarının dışındaki mekanik saatlerde, Sellita’nın yanında bilhassa orta fiyat segmentinde bağımsız bir firma olan Ronda’nın, mekanik kalibrelerine de artık sıkça rastlayacağız.

ronda1-781f6

Ronda mekanik kalibre R150*

 

* www.hodinkee.com, www.europestar.com

 

479 defa okundu

4,423 total views, 1 views today

Bir cevap yazın