SAATLER VE KOLÇAKLARI

“Kolçak” kelimesine çoğunuz aşina değildir. Aslında eskiden çok kullanılırdı. Saatlerin kolda taşınması için gereken metal bilezik veya deri kayışın geneline verilen isimdir kolçak. İlk kola takılan saatler kadınlar için yapılmıştır. Hatta erkeklerin kolda saat taşımaları kabul edilemezdi. Erkeğin cep saati olurdu genellikle, kösteğin ucunda göğüste taşınan ve her gün itina ile kurulup doğru saat ve dakika ayarı yapılan.

Saatlerin, erkek kollarında yerini alması askeri gerekçelerle olmuştur. Cep saatlerinin tamamen fonksiyonel nedenlerle askeri pilotların kollarına bir kayışla bağlanması, erkekler için kol saati kullanımının başlangıcı olarak kabul edilir.

Günümüzde kol saati almaya gelen müşteriler metal bilezikli saatler ile deri veya silikon kayışlı saatler arasında tercih yapmakta genellikle zorlanır ve fikir sorarlar.

Kolçak bence saatin en önemli aksesuarıdır. Bu yüzden saat alırken üzerinde düşünülecek önemli bir ayrıntıdır.

Genellikle spor saatler kauçuk, silikon veya metal bilezikli tasarlanır. Bu kayışlar ter ve sudan etkilenmedikleri için spor esnasında kullanım için idealdirler. Ancak spor saatinizi takım elbisenizle birlikte kullanmak isterseniz metal bilezik daha uyumlu olur.

Metal bileziğin kullanım şartlarını özetlersek:

  • Metal bilezikler de çok aşırı sıcak ve rutubetli günlerde, aşırı terlendiğinde bilezik içinde biriken ter ve tozlar nedeniyle, deri kayışlar gibi kolda hassasiyete, kaşınmaya neden olabilir.
  • Metal bilezikler daha ağırdır ve kolda taşıması daha zordur.
  • Metal bilezikler kolay yıpranmazlar. Bilhassa kıymetli metal ve paslanmaz çelikten olanları polisaj yapılarak çiziklerinden arındırılabilir. Normal kullanımda çok dayanıklıdırlar.
  • Takım elbise ile kullanıldığında deri kayış metal bileziğe nazaran daha uyumludurlar.

 

Öte yandan, deri kayışlar saati ortaya çıkarır ve ayrı bir zarafet katarlar. Bilhassa ince kasa ve günün trendi minimal tasarımlar,  resmi ve takım elbiselerle daha uyumludurlar ve daha hafif ve konforlu taşınırlar. Ayrıca kısa bir süre zarfında kola intibak eder ve kolumuzun şeklini alırlar.

Nomos Glashütte nubuk kayış

Deri kayışların kullanım şartlarını özetlersek:

  • Zaman içinde terinizin emilmesi nedeniyle kokuya neden olabilirler. Bunun önlenmesi için arada bir derinin havalandırılması; hatta keskin olmayan güneş ışığında bırakılması ve şayet mümkünse her gün aynı deri kayışın takılmaması tavsiye edilir. Derinin havalanması ve kuruması ömrünü uzatır. Nasıl her gün aynı deri ayakkabıyı üstelik çoğunlukla çorapla giydiğinizde ayakkabınızın daha çabuk deforme olup yıpranacağı gibi.
  • Deri kayışın ömrü metal bileziğe göre kısadır. Sıcaklık, kullanım sıklığı ve süresine göre zaman içinde değiştirilmesi gerekir.
  • Kayışın alt ve üst derisinin hakiki deri olması, derinin tabaklanma ve boyanma işleminin doğru kimyasallarla yapılması önemlidir. Bazı deriler kayış haline getirilmeden önce uzun süre yağda bekletilirler. Böylece deri doyuma ulaşır, daha kolay işlenir ve kullanım esnasında terden ve sudan daha az etkilenir.
  • Kol saati kayışı kolumuzla direk temas halinde olduğundan çok önemlidir.
  • Saatin derisi kadar tokası veya klipsi de iyi olmalıdır. Inox paslanmaz çelik tokalar veya klipsler tercih edilmelidir.

Metal bilezikler, deri, silikon veya tekstil saat kayışları ayrıca kola takılış şekline göre de farklılık gösterirler. Saatlerde en çok hasar kola takıp çıkarırken düşme nedeniyle meydana gelir. Bu nedenle, metal bileziklerin ve saat kayışlarının iki parçaya ayrılarak takılanlarını daha dikkatli ve itinalı kullanmak gerekir. Bu nedenle, tek parça olarak kola takılıp daha sonra klipsi kapatılan metal bilezikler ve toka yerine klips kullanan kayışlar son günlerde bayağı gündemdedir.

 

Nasıl iyi bir deri ayakkabı almak için muhakkak mağazaya gitmek ve denemek gerekiyorsa; sürekli teninizle temas halinde olacak ve kolunuzda konforla taşımak isteyeceğiniz kol saat kayışınızı da muhakkak mağazada görerek, inceleyerek ve dokunarak seçmeniz yerinde olur.

Victorinox Swiss Army Paracord kayış

Nomos Glashütte Perlon kayış

Bugün hakiki deriden iyi bir saat kayışı ortalama $ 25.- civarındadır. Derinin kalitesine, işçiliğe ve markaya göre bu fiyat farklılık gösterebilir.

Soldan sağa: Longines Heritage Aviation Watch Type A-7 1935, Tissot Heritage 1936

Malzemesi paslanmaz kaliteli çelikten olan, son dokunuşları itinalı yapılmış ve köşeleri kolu rahatsız etmeyecek şekilde pahlanmış iyi bir saat bileziği için ise ortalama $ 100.- harcamanız gerekir. Bu fiyat markaya ve metalin kıymetine göre değişebilir.

 

Görsel kaynaklar: aBlogtoWatch.com, WatchTime

4854 defa okundu

11,760 total views, 1 views today

Bir cevap yazın