BENİM SAATİM SENİNKİNİ DÖVER

Vacheron Constantin Kallista Modeli, dünyadaki en pahalı saatlerden biri ve fiyatı 11 milyon dolar. Saatin üzerinde 118 tane pırlanta var. Saatin yapımı için 6,000 saat, pırlantaların üzerine yerleştirilmesi için 20 ay harcanmış.

‘En iyi saat hangisi?’ diye sordu müşterim. Bu şekilde bir sıralama olamayacağını, dünyada kalite sınırlarını zorlayan iyi saatler olduğunu ve bu hususun saatinizden ne beklediğinizle ilgili olduğunu anlatmaya çalıştık.

Bu sefer en sevdiğim ikinci soru geldi:

“Peki en pahalı saatiniz hangisi?” İyi saatler pahalıdır düşüncesi ile hareket edilemeyeceğini, kıymetli metal ve taşlarla süslü birçok markanın astronomik fiyatlı modeller olduğunu veya sırf orijinal olsun diye uçuk ve fonksiyonel olmayan bazı mekanik modellerin sadece fiyatıyla gündem yaratması için yüksek fiyatlarla piyasaya sunulduğunu söyledim.

Kanımca tasarım ve mühendisliği beraber hareket etmediği müddetçe iyi bir model yaratmak imkansızdır. Eğer bu ikili doğru ürünü ve modeli yarattıysa işin içine doğru pazarlama girer.
Markanın hitap etmek istediği müşteri gurubuna nasıl ulaşılacaktır?
Markanın imajı nasıl yaratılacaktır?
Russian President Vladimir Putin uses binoculars at Chebarkul testing range on Friday, Aug. 17, 2007. Russian and Chinese forces on Friday held their first joint maneuvers on Russia's territory _ an exercise intended to demonstrate their growing military ties and a shared desire to counter U.S. global clout. The war games in Russia's southern Ural Mountains involved some 6,000 troops from Russia and China and also a handful of soldiers from four ex-Soviet Central Asian nations that are part of the Shanghai Cooperation Organization, a regional group dominated by Moscow and Beijing.  (AP Photo/RIA-Novosti, Dmitry Astakhov, Presidential Press Service)   Blacpain Leman Flyback (1)
Putin, paslanmaz çeliğe, siyah deri kayışa ve çizilmez safir cama sahip 10,000 $ değerindeki Blancpain Leman Flyback marka saat takıyor

Hepimiz gayet iyi biliyoruz ki; gerek teknik gerekse tasarım açısından çok iyi bir saatin bile satılabilmesi, o markanın bilinilirlik ve imajına bağlıdır. Artık sadece kendi makinası olması ve marka geçmişi olması bile saatlerin satışında direk rol oynamıyor. Bunların yanına saatin imajının ve kişiye sağlayacağı farklılığın da ön planda olması, bu saatin öncü veya rol model kabul edilen kimselerce kullanılması gerekiyor.

arnold-schwarzenegger-U-boat1   U-boat(1)

 

Arnold Schwarzenegger U-Boat marka saat takıyor. Saatin fiyatı nispeten makul, 1,800 $’dan başlıyor. Kadranı saran 316 L çelik kasa, her türlü darbeye karşı saatin hassas iç mekanizmasını koruyan bir özellik taşıyor

İşte ben böyle bir saate iyi saat derim! El emeği göz nuru ile ustaların hassas çarkları, balansı, zembereği  doğru şekilde yerleştirmesi ve vidalarını yeterli sıkması ile zamanı en az hata ile gösteren aynı zamanda kolunuzda taşımaktan keyif aldığınız, sizi her ortamda tamamladığına inandığınız saate.

516 defa okundu

4,418 total views, 1 views today

Bir cevap yazın