ŞAMPANYA , BORDO , GRAVYER , ANZER BALI VE GLASHÜTTE

Nomos Glashütte Saat Fabrikası; Glashütte’nin eski tren istasyonu binasını restore edip kullanmışlar

Her köpüklü şaraba şampanya denmeyeceğini, sadece Fransa’nın ‘Champagne’ adı verilen coğrafi bölgesi yöresel üzümlerinden yapılan ve beyaz şarabın ikinci kez şişelerde mayalanması ve bu esnada hasıl olan karbondioksit gazının şarap içinde muhafaza edilmesi ile oluşan şaraba ‘Şampanya’ denilebileceğini, diğerine ise karbondioksit yutturulmuş köpüklü şarap denmesi gerektiğini bilirsiniz.
Bordo şarabını herhalde bilmeyeniniz yoktur. Adeta şarabın soyadı olmuştur. Hepimizin bildiği gibi sadece Fransa’nın “Bordeaux” bölgesi nadide üzümlerinden geleneksel yöntemlerle bu bölgede imal edilen şaraplara bordo şarabı denir. Şarabın rengi de ismi gibi bordodur. Aslında bu renge ismini veren de bordo şarabının rengidir.
Nasıl İsviçre’nin ünlü gravyer peynirinin “Gruyéres“ denilen çok eski bir dağ kasabasının civarında yetişen nadide otları yiyen ineklerin sütünden, özel imalat teknikleri, saklama ve depolama koşulları ile harikulade lezzetine kavuştuğunu belki bileceğiniz gibi… Bu tarihi kasabayı ve peynir üretiminin safhalarını  Saat Dünyası firmasının Longines saat fabrikasına düzenlediği bir seyahatte gezme imkanı buldum. İmalat safhaları ve imal tarihlerine göre tattığımız gravyer peynirlerin farklı lezzeti hala damağımda.
Gravyer peynirinin imalatı kadar stoklanması ve saklama koşulları çok önemli. Raflar arasında dolaşan robot bir forklift sürekli olarak peynir kalıplarını ters yüz yaparak havalandırıyor
Anzer balı, Rize’nin 2500 m rakımlı Anzer yaylasının kısıtlı bir bölgesinde, insan müdahalesi (Polen kapanları) olmadan Kafkas ırkı denilen soğuğa daha dayanıklı dağ arılarının, ağaç ve kaya kovuklarında tamamen doğal şartlarda, o bölgenin bitki, çiçek ve ağaçlarından yaptığı baldır. Birçok hastalığa şifa olarak kabul edilir ve çok az miktarda bulunması nedeniyle altın gibi kıymetlidir.
Ağaç kavuğunda yöresel çiçeklerden bal yapan Kafkas arısı
”Glashütte” Türkçeye tercüme edilince camdan kulübe demektir.  Almanya’da yaklaşık 5.000 kişinin yaşadığı ufak bir yerleşim yeridir. Saatçilik söz konusu olduğunda ise buluşları, mekaniğe olan katkıları ve devam ettirilen gelenekleri ile gerçekten büyüktür. İkinci dünya savaşından sonra Almanya’nın ikiye bölünmesi nedeniyle gerçek sanata ve ustalığa kıymet verilmemesi ve Quartz saatlerin geçici iktidarı nedeniyle bir süre duraksamış olmasına rağmen bu bölge saatçiliğin Mekke’si sayılmakta ve bugün İsviçre’de kullanılan birçok geleneksel saatçilik kavram ve imalat tekniklerinin gerçek sahibi olduğunu ispatlamaktadır. Bu yerleşim yerinde yaşayan her birey bir şekilde saatçilik konusu ile ilgilidir veya bu endüstride çalışmaktadır. Bu bölgenin en bilinen markaları Lange und SöhneGlashütte Original ve Nomos Glashütte‘dir. Bu firmalar saat mekanizmalarını da kendileri imal ettiklerinden  ünlü “Glashütte Standardı” ve markasını da gerçekten hak ediyorlar. Bölgede Union Glashütte ve Mühle Glashütte gibi markaların imalatı da yapılmaktadır ancak bu markaların mekanizmaları genellikle ithal olup, İsviçre malıdır.
Yukarıda bahsi geçen ürünlerin hepsinin ortak noktası yöresel değerler taşımaları, geleneksel yöntemlerle imal edilmeleri veya doğal olmaları. Geleneksel mekanik saatçiliğin de  öncelikle yan sanayi ve mekanik ustalığı gerektiren bir sanat olduğunu, bu işin erbabı diyeceğimiz ustaların ve atölyelerin adeta imece usulü bu saatleri imal etmeleri ve Glashütte’de kendilerine saatlerle dolu bir yaşam kurmaları  beni çok etkiledi. Sizlerle de paylaşmak istedim.
Saatçiliğin efsane yeri Glashütte’nin hikâyesi bloğumuzda yeni başladı ve her vesile ile devam ettirilecek.
Görsel Kaynak: gq.com.tr

723 defa okundu

5,677 total views, 1 views today

Bir cevap yazın