“Elektronik (quartz) saat mi; mekanik saat mi almalıyım?” Bugünlerde müşterilerimiz en çok bu suale cevap arıyorlar. Ne demeli?İkisinin de kendine göre avantajları var.
Aslında günün şartlarına uyan elektronik olanı. Koluna takmasan da aylarca çalışıyor, ayar farkı da neredeyse hiç yapmıyor. Yaklaşık iki senede bir pil değiştirdin mi tamamdır. Mekanik saatler ki, bunlar kendi aralarında mekanik kurmalı ve mekanik otomatik diye ikiye ayrılır, daha bir çaba ve farkındalık ister. Kurmalı olanı yaklaşık 2 günde bir kurmanız, mekanik otomatik olanı ise 2 günden fazla bir süre kolunuzdan çıkarmamanız, aksi takdirde yeniden ayar yapmanız gerekir. Mekanik saatlerin ayar farkları da kişiye göre değişebilir. Sizin günlük hareketlerinizden ve yerçekimi nedeniyle kolunuzun duruş pozisyonlarından etkilenen yapıları vardır.
En basiti bile yüzlerce ufak parça ve aksamın saatçi ustası tarafından elde montajı ile imal edilirler. Adeta ruhları vardır, el halısı gibi daha nadide ve emek ürünüdürler. Sadece zamanı göstermezler, daha farklı bir duruşları vardır. Sahibinin zevkini ve kişiliğini tamamlarlar. Mekanik ve komplike olanları daha ziyade erkeklerin aksesuarıdır. Satış adetlerine baktığımızda bunu orantısal olarak da gözlemleyebiliriz.
Elektronik Saatler :
1- Pil (Güç kaynağı)
2- Entegre Devreler
3-Quartz kristali (Pilden gelen gücü titreşerek zaman aralıklarına bölen kristal)
4-“Trimmer” denen, frekansları düzenleyen kısım
5-“Bobin”, elektrik akımını mekanik güce çeviren kısım
6-Saat, dakika ve saniye hareketini sağlayan çarklar
7- Eğer saat “Analog” ise, akrep, yelkovan ve göstergelerden meydana gelir.
Mekanik Saatler ise :
1- Zemberek (Mekanik saatin güç kaynağı) spiral şeklinde bir yayın sıkıştırılıp genleşmesi sistemi ile çalışır
2- Hareketi ileten çark sistemi
3- Çelik çark ve maşa
4- Zemberekten gelen mekanik gücü düzenleyip eşit aralıklara bölen balans çarkı ve pandül
5a- Mekanik kurmalı saatlerde kurma ayar tepesi ve tiji
5b- Mekanik otomatik saatlerde kol hareketiyle dönen ve saatin kurulmasını sağlayan rotor
6- Kadran; akrep, yelkovan ve saniyeden oluşur.
Başka bir deyişle elektronik olanlar genelde el değmeden, fabrikalarda robotlar vasıtası ile imal edilirler. Mekanik saatlerde ise, el emeği göz nuru ustalık söz konusudur.
Bu iki saat makinesinin çalışma prensiplerinin kombinasyonundan da elektronik (Quartz) saat gibi zamanı tutan ancak enerjisini mekanik saat gibi kolun hareketiyle elde eden üçüncü bir teknoloji geliştirildi. Çalışma prensibi mekanik saat gibi gene rotor tarafından kolun hareketi ile elde edilen mekanik enerjinin, bir mikro jeneratörde toplanması ve elektrik enerjisine dönüştürülerek kapasitörde depolanmasıdır. Bundan sonraki çalışma sistemi aynı elektronik (Quartz) saatinki gibidir.
Günümüzde saatten zamanı öğrenme işlevi artık ikinci planda. Kadranın arkasında yatan makinenin dünyanın hala işgören en ufak mekanik mekanizması olması ve bu makine sanatının yüzlerce yıllık birikimin eseri olması, kullanıcıları tarafından daha çok önem taşıyor ve heyecana neden oluyor.
Kaynak: Federation of the Swiss Watch Industry FH
6399 defa okundu
20,302 total views, 2 views today
Siteniz müthiş ,tutkulu ve bilgece yazılmış. Çocukluğumdaki olimpiyat sponsoru Omega markası beni kendine aşık etmişti. 6 yıl önce bu tutkum gerçeğe dönüştü ve seamaster Aqua terra otomatik bir Omega sahibi oldum.
Aradan geçen 6 yıla rağmen geçmişteki birkaç kötü anımdan ötürü sıradan bir saatçiye kıymetini bilmez diyerek emanet edemedim. Saatimin rutin bakımı için değerli önerilerinizi rica edecektim . Zira bu saatin benim için manevi değeri çok fazla. Çocukluk hayalimin vücut bulmuş hali .
Mehmet Bey merhaba,
Yorumunuz için teşekkür ederim.Omega’nın da içinde bulunduğu Swatch Grup Türkiye’ye geldi ve kendi servislerini kurdular. Levent’te Telpa plaza da bulunuyorlar. Saatinizi oraya bırakabilirsiniz.
otomatik mekanik saatleri kolumuzda sürekli takılı iken de belli periyotlarda kurmak gerekir mi ?
bu süre neye göre değişir?
teşekkürler
Mekanik otomatik saatlerin kolda olduğu müddetçe ve yeterli hareketimiz varsa ayrıca kurulmasına gerek olmaması gerekir. Ancak günlük hareketlerimiz yeterli değilse veya saatin mekanizması bakımsız ise elle de takviye yapılarak saatin çalışması sağlanabilir. Ya da saat kurma aparatı ‘winder’ tabir edilen bir cihaz alarak kolunuzdan çıkardığınızda bu alete takarak saatlerinizin çalışması için yeterli hareketi sağlayabilirsiniz.
Merhabalar..
Elimde mekanik bir masa saati mevcut, bilirsiniz hani şu meşhur tavuklu olanlardan. Son birkaç gündür kurulu değildi tamamen durmuştu. Zembereğini sıkıştırdım fakat çalışmadı. İşin ehli değilim, zanaatim de değildir, ama genel hatlarıyla bilirim mekanik saat mekanizmasını. Çarkların işleyişinde bir sıkıntı yok; akrep, yelkovan, saniye, takvim, alarm çarkı, pandül keza. Nihayetinde problemin ana zemberekteki kurma çarkında olduğunu tespit ettim. Zira kurulu zemberek tamamen gevşemediği sürece mekanizma durmamalı.
Malumunuz, zembereğin sarılı olduğu milde 2 çark mevcut, birisi kurma sırasında negatif yönde hareket eden ve zembereği sıkıştıran çark, diğeri de hemen onun altında bitişiğinde bulunan ve zembereğin kuvvetini mekanizmaya ulaştıran çark. Sonuç olarak ilk çark da sorunsuz işliyor ancak ikinci çark işlemiyor. Sözü uzattıysam kusuruma bakmayın, sorunu net ifade etmek istedim. Benim size danışacağım husus, bu problem neden kaynaklanıyor olabilir? Zembereğe bağlı çark neden hareket etmiyor olabilir veya bu sorunu nasıl çözebilirim?
Teşekkür ederim..
Merhaba,
Size mail yoluyla yanıt verdim.
İyi Seneler Dilerim,
Ömer F. Aydın
Kolay gelsin. Aldığım iki saatin ikisindede saatin içindeki saniye ibresi ve akrepte sağa ve sola yatırınca sağa ve sola milimlik bir kayma oluyor. Bu olay normal mi yoksa ortadaki yuvayla alakalı bir sıkıntı mı var kolay gelsin.
Murat Bey,
Mail yoluyla size bilgi verdik.
Sorunuz için teşekkürler,
Yazacağım öykü için, bir saatçinin yanında günler geçirsem böyle bilgilenemezdim. Özenli ve ilgi çekici yazılarınız için teşekkürler. Böyle bir site hazırladığınız için de tebrikler ayrıca…
Merhaba, pilli saatimin pili bittigini sanarak saat ve saat magazasina pil degisimine götürmüstüm, makine çarklari kurudugu icin saat bozulmus yanitini aldim. Ama icindeki pil de bitikmis. Pilli saatlerse makine çarkı kurur mu böyle bir sey olabilir mi?